ZTC Banja Vrućica Teslić planira ulaganja, a opština ih opstruiše

ZTC Banja Vrućica Teslić planira ulaganja, a opština ih opstruiše24.11.2017 09:28 | PR

Teslić – Plan teslićkog Zdravstvenog turističkog centra (ZTC) „Banja Vrućica“ da uloži oko dva miliona maraka u izgradnju restorana „Kiseljak“ i banket-sale, zahvaljujući kojima će biti otvorena i nova radna mjesta, već duže vrijeme nailazi na opstrukciju opštinskih vlasti, poručuju iz tog ZTC-a.

Skupština opštine Teslić je na sjednici, održanoj 28. septembra, dala zeleno svjetlo za izmjenu dijela Regulacionog plana „ZTC Banja Vrućica“ i dijela Regulacionog plana „Banja Vrućica 1“, kojom je predviđeno da se nosilac izrade plana izabere u skladu s propisima o javnim nabavkama.

Međutim, ni gotovo dva mjeseca kasnije javni poziv za izbor nosioca izrade plana nije raspisan, a iz ZTC „Banja Vrućica“, koji je zainteresovana strana, poručuju da ne mogu da se načude ovakvom ponašanju lokalnih vlasti.

„Iznos investicije je oko dva miliona KM i sama njena vrijednost govori o njenom značaju. U toku prethodnih godina opština Teslić nije imala nijednu privrednu investiciju u ovolikom iznosu“, napominje Aleksandar Radošević, generalni direktor ZTC „Banja Vrućica“.

Ističe da je po završetku investicije planirano zapošljavanje oko 15 radnika, što je, kako ocjenjuje, u ovo vrijeme značajno novo zapošljavanje, ne samo sa stanovišta ZTC „Banja Vrućica“, nego i sa stanovišta cijele opštine.

 

VRHUNSKO: Završetkom projekta, gostima smještenim u hotelima „Banje Vrućica“, ali i stanovništvu opštine Teslić i susjednih opština, moći će da ponude restoran s vrhunskom uslugom, koji će biti spoj tradicionalnog i modernog.

„Nova, preuređena banket-sala će omogućiti održavanje organizovanih zabava za goste smještene u našim hotelima, a omogućiće i održavanje koncerata i svadbi te raznih drugih proslava lokalnom stanovništvu. Opšte je mišljenje da Tesliću nedostaje ovakav jedan reprezentativan objekat“, naveo je Radošević.

Iz tih činjenica, dodao je, vrlo jasno se vidi značaj investicije ne samo za ZTC „Banja Vrućica“, nego za cijelu opštinu.

„Ne postoji nijedan zdravorazumski razlog za ovakvo ponašanje i neiskazivanje ni minimalne volje za omogućavanje početka radova. Kada analiziramo njihovo ponašanje, možemo slobodno govoriti o opstrukciji i zaustavljanju razvojnog projekta. Zbog čega se tako ponašaju, to biste morali da pitate njih“, naglasio je Radošević.

PRIPREMA: I pitali smo. Međutim, Nikola Stokić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u opštini Teslić, kratko odgovara da je u toku postupak pripreme tenderske dokumentacije za javnu nabavku za izbor nosioca izrade dijela Regulacionog plana „ZTC Banja Vrućica“ i dijela Regulacionog plana „Banja Vrućica 1“.

Inače, ZTC „Banja Vrućica“ je u vezi s ovim predmetom poslala i urgenciju nadležnom opštinskom odjeljenju.

„Iako smo nadležnom Odjeljenju za prostorno uređenje opštine Teslić početkom ovog mjeseca poslali urgenciju, kojom smo molili da se što prije raspiše javni poziv za izbor nosioca izrade plana, niko iz opštine još nije našao za shodno ni da nam dostavi odgovor na naš dopis“, rekao je Radošević.

Iz ZTC „Banja Vrućica“ napominju da njihovi planovi još od februara nailaze na rampe. Podsjećaju da su zahtjev za izmjenu Regulacionog plana predali 20. februara, a da je na red za skupštinsko odlučivanje došao tek 29. septembra, odnosno nakon sedam mjeseci, iako je u međuvremenu održano pet skupštinskih sjednica.

Inače, idejnim rješenjem objekat restorana „Kiseljak“ je oblikovan kao tri funkcionalne cjeline međusobno povezane – restoran s baštom, kuhinja i tehničke prostorije, te banket sala s natkrivenom baštom.

PLANOVI: Restoran, ukupne površine 575 metara kvadratnih, činiće prostor kafeterije i sala restorana, ukupnog kapaciteta 160 sjedišta. U ljetnom periodu uz restoran je predviđena bašta ukupnog kapaciteta 92 sjedišta.

Banket-sala, ukupne površine 540 metara kvadratnih, čiji je kapacitet 350 sjedišta, namijenjena je za organizovanje manifestacija koje okupljaju veći broj ljudi, poput vjenčanja, sportskih susreta i slično, a za šta se već koristi postojeća balon-hala. Uz banket-salu smještena je natkrivena bašta kapaciteta 190 sjedišta.

Planiranom objektu je omogućen i pješački i kolski prilaz s postojeće saobraćajnice. Neposredno uz objekat se organizuje parking prostor sa 35 parking mjesta. Postojeće pješačke staze se zadržavaju, te djelomično rekonstruišu da bi se prilagodile novom objektu.

U okviru projekta ZTC „Banja Vrućica“ je uradila i idejno rješenje za uređenje površine na mjestu izvora mineralnih voda, kao i izgradnju novih teniskih terena.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.