„Železnice RS“: Otpremnine samo „višku“

U „Železnicama RS“ još se niko nije prijavio za dobrovoljni odlazak. Radnici čekaju da kompanija raspiše poziv i formuliše uslove

RADNICI i predstavnici sindikata „Železnica Republike Srpske“ i dalje čekaju zvaničan poziv, odnosno oglas za mogućnost uzimanja otpremnine. Oglas je u petak trebalo da bude dat na uvid zainteresovanim radnicima, ali se to nije desilo.Predsednik samostalnog sindikata transportne delatnosti Zlatko Marin izjavio je da otpremnine ne sleduju svima.

– Kako smo saznali iz izvora bliskih upravi, otpremninu će moći da dobiju samo zaposleni na onim mestima koja su po sistematizaciji višak. Što se tiče iznosa otpremnina, one su po zakonu 30 odsto od radničke plate po godini staža, s tim što će radnici ispod 18 godina radnog staža moći da dobiju manje od 12 plata, a ne 12, kako se plasira u javnosti – objasnio je, za „Novosti“, Marin.

PROČITAJTE JOŠ – „Železnice RS“: U penziju ide 160 radnika

Do sada se niko nije prijavio za otpremnine, kaže Marin, i demantuje informacije o tome da se prijavilo već oko 100 radnika.

– To se nije moglo dogoditi, jer oglasa još nema. Mi očekujemo do kraja februara da se to realizuje i završi. Do sada su postojala tek pojedinačna raspitivanja o iznosu otpremnina i uslovima – dodao je Marin.

Marin je prokomentarisao i nedavnu izjavu generalnog direktora „Železnica“ Dragana Savanovića da je kompanija u prošloj godini prihodovala za oko 1.000.000 KM više nego 2016. godine, te da su smanjeni i troškovi radne snage za oko 2.500.000 KM.

– Nije mi jasno kako neko stalno forsira priču o pozitivnom poslovanju a toliko duguje svojim radnicima. U prošloj godini je ista ta uprava od radnika „otela“ prekovremene sate. Prevarili su nas, prekršili obećanje da će nam to isplatiti. I ove godine imamo ostvarene prekovremene sate, i situacija je ista, nismo dobili nadoknade – zaključio je Marin.

BROJ

SAVANOVIĆ je nedavno naveo da je u ovoj kompaniji trenutno zaposleno 2.750 radnika, da će ih do kraja 2018. godine biti oko 2.500, dok se zaključno s krajem restrukturiranja preduzeća očekuje da će ih biti 2.100.

Izvor: novosti.rs   Autor: N.Š.Radić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.