Trivić: Poziv poslodavcima da prime učenike na praktičnu nastavu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predstavnici Tripartitnog savjetodavnog vijeća dogovorili su danas da se uputi poziv poslodavcima koji su spremni da prime učenike na praktičnu nastavu i eventualno im obezbijede zaposlenje nakon završetka školovanja.

Time bi ovaj proces bio nastavljen, posebno imajući u vidu zakonsku obavezu da se 25 odsto praktične nastave organizuje kod poslodavaca.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske je saopšteno da je na sastanku razgovarano o realizaciji plana upisa u srednje škole i organizovanju praktične nastave kod poslodavaca za učenike srednjih stručnih škola u školskoj 2021/22. godini.

Trivićeva je podsjetila da je zahvaljujući zalaganju Ministarstva i društvenih partnera praktična nastava kod poslodavaca bila zaživjela u stotinjak firmi u Republici Srpskoj, ali da tokom prošle godine nije održavana zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

U saopštenju se navodi da je tema sastanka bila i obuka mentora za praktičnu nastavu koju provodi Privredna komora Republike Srpske i s tim u vezi je konstatovano da će ubrzo biti završena obuka za trenere koji će obučavati mentore.

Razgovarano je i o mogućnostima da se nađe zajedničko rješenje za opremanje kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama s ciljem unapređenja pratične nastave u svim školama, te razmatrana mogućnost zapošljavanja učenika sa posebnim potrebama koji se školuju u specijalnim ustanovama u Republici Srpskoj.

Tripartitno savjetodavno vijeće čine predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.