Pojavio se novi trend u prodaji nekretnina

Sve je više kupaca koji žele kvalitetne, atraktivne nekretnine, luksuzne i ekskluzivne stanove – i oni su spremni da plate mnogo više

Uprkos rastu cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini, interesovanja kupacane manjka, a sve se više traže luksuzni stanovi, kažu prodajni agenti. 

– Pojavio se jedan novi trend u prodaji nekretnina, nova grupa kupaca. To su ljudi koji žele kvalitetne, atraktivne nekretnine, luksuzne i ekskluzivne stanove – i oni su spremni da plate mnogo više. Veća je kupovna moć te grupe kupaca – u Tuzli se desilo prije mjesec-dva da je jedan stan prodat za više milion KM, kaže Abdulah Kapić, agent za nekretnine, izvijestila je Federalna televizija .

Kadrat stana u Tuzli, u novogradnji, košta od tri do pet hiljada. Ove cijene prati i Mostar, dok cijene kvadrata stana u Sarajevu idu čak i do 8.000 maraka.
Razliku u cijenama prave lokacija, grad, reputacija investitora, kao i da li je u pitanju novogradnja ili starogradnja.
Glavni grad naše zemlje posebno je interesantan za potencijalne kupce, ali i investitore. Podaci govore da bh. dijaspora i dalje velika sredstva ulaže upravo u nekretnine, pretežno novoizgrađene stanove. Potražnja je jako velika, i ne prati je ponuda.

– Momentalno je nešto manja ponuda nego potražnja, ako govorimo o samom Sarajevu. U Sarajevu se malo toga gradi u odnosu na ovako ozbiljan grad, grad koji ima toliko potražnje. Tradicija naroda sa ovih prostora je da štedi u nekretninama – ističe Spaho Ljajić, agent za nekretnine.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.