Mijatović: Četiri povratničke porodice zbog straha napustile Tumare

Ozren – Četiri srpske povratničke porodice napustile su ozrensko selo Tumara iz straha za ličnu bezbjednost nakon nedavnog napada na pedesetogodišnju Radmilu Simić, te neuspjele potrage za Jovankom Đurić (89), koja je nestala 30. jula, izjavio je Srni predsjednik ove mjesne zajednice Ljubiša Mijatović.

-Slušamo, čitamo i gledamo kako drugi povratnici (Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj) kukaju da imaju loše uslove. I mi, Srbi FBiH, smo povratnici i mi se pozivamo na Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma i nama neko mora stvoriti normalne uslove, te pored infrastrukture i socijalnih problema garantovati bezbjednost – rekao je Mijatović.

Mijatović je naveo da su napad i nestanak dvije srpske povratnice ostali povratnici teško primili i da je to bio veliki udarac za proces povratka, te da je strah i dalje prisutan iako se situacija smiruje.

-Područje Tumara su u posljednjih mjesec i po dana zbog narušenih bezbjednosnih razloga prvo napustile dvije srpske porodice, a nedugo zatim još dvije – rekao je Mijatović.

Dodao je da se preostalih stotinjak srpskih povratnika bori da opstane na ovom području i da im za to treba pomoć i podrška grada Lukavca, te institucija FBiH i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ljudi su se u počektu intenzivnije počeli vraćati u Tumare kada je oko 150 povratnika krenulo obnovu nekadašnjih imanja, ali su vremenom odustali jer im nisu omogućeni preduslovi za održivi povratak.

-Živimo u veoma teškim uslovima od samog početka. Borimo se da se obnove putevi i škola, uvedu autobuske linije, ukazujemo na nezaposlenost – izjavio je Mijatović i napomenuo da put između srpskih naselja Tumare i Panjik do danas nije povezan asfaltom.

On je napomenuo su mladi ljetos krenuli da krče svoje imanja i grade nastrešnice, ali da ih se taj posljednji slučaj dobro pokolebao, međutim vjeruje da ih sve to neće omesti da se vrate na svoje.

Mijatović je istakao da niko nema pravo da uznemirava povratnike u Republici Srpskoj, ali isto tako i ni u FBiH, uključujući i Tumare.

Ugrožena bezbjednost,

srpski povratnici sela Tumare na Ozrenu

 pitaju ko je sljedeći?

Napominje  da je, prema popisu iz 1991. godine, oko 700 stanovnika naseljavalo Tumare koje je bilo između Gornje i Donje Brijesnice, a to područje naseljavalo oko 2.500 Srba.

Zadovoljan je, kaže, aktivnostima mještana Brijesnice Gornje da obezbijede uslove za održivi povratak, a moralnu podršku za to dobijaju i iz Tumara.

-Nismo u mogućnosti da im materijalno pomognemo, a svako okupljanje prijeratnih stanovnika nama ovdje je jedan plus i nadamo se daljem trendu povratka jer ovo područje ne smije ostati zapostavljeno – zaključio je Mijatović, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.