Svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvoren 12. GRAPOS EXPO 2023. u Gračanici

Juče je zvanično otvoren 12. Međunarodni sajam poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO 2023 u Gračanici. Jedan od najznačajnijih sajmova privrede u regiji će trajati od 20. do 23. septembra i okupiti će preko 120 domaćih kompanija i privrednika iz zemlje i inostranstva.

Organizacija ovogodišnjeg sajma GRAPOS EXPO 2023 pripada Gradu Gračanica i Udruženju poslodavaca Gračanica. Ova sajamska manifestacija održava se na novoj lokaciji koja obuhvata impresivnih 5.000 m² zatvorenog i 3.000 m² otvorenog izložbenog prostora. To omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i usluge na najbolji mogući način, dok će posjetioci imati priliku da istraže širok spektar industrija koje će biti predstavljene.

Nakon oficijelne ceremonije a zatim svečanim presijecanjem vrpce od strane Premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, ministra privrede TK Edina Durakovića, gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića, predsjednika Udruženja poslodavaca Gračanica Mirsada Helića, otvoren je za javnost GRAPOS EXPO 2023.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić istakao je svoje zadovoljstvo prilikom da bude prisutan upravo na sajmu u Gračanici:

„Gračanica i gračanička privreda već godinama pokazuje kako se u ovim turbulentnim vremenima može, kada ste spremni da radite, odričete se i da se koncentrišete na uspjeh i na budućnost, zaista i uspjeti. Sajam inovativnih tehnologija jeste nešto novo i ja čestitam i gradonačelniku i ljudima koji su se opredijelili za tako nešto jer sam siguran da sajmovi sami po sebi ne bi bili posjećeni i ne bi dolazili izlagači da oni ne rezultiraju sklapanjem novih ugovora, novih poslova i partnerstava. Siguran sam da će i današnji sajam novih tehnologija ne samo pokazati šta i koliko je to moguće napredovati u tehnologijama nego otvoriti i nove poslovne prilike, nove ugovore i novu poslovnu saradnju. Mi smo tu zajedno sa ministrima iz Vlade Federacije da damo podršku i da kažemo da ćemo i u buduće biti i partneri i davati podršku svima onima koji se opredijeljuju za ovakav vid saradnje i pružanje prilika firmama za novu poslovnu politiku.“

Ministar privrede TK, Edin Duraković obratio se zvanicama pozivajući predstavnike kantonalnih i federalnih nivoa vlasti da što više i što adekvatnije odgovore potrebama privrednika.

„Ukoliko privrednicima omogućimo fer i korektnu utakmicu na polju privrede kako u BiH tako i regionu zaista ćemo ostvariti puno bolje i značajnije rezultate. Napominjem da bez privrede i poljoprivrede nećemo imati ni razvoja niti ćemo moći biti zanimljiv partner svima onima koji bi željeli sarađivati s nama.“

Grad Gračanica na čelu s gradonačelnikom Nusretom Helićem jedan je od dva organizatora i domaćin ovogodišnjeg sajma koji je o njegovoj važnosti govorio i pred okupljenim zvanicama i medijima:

„Mi smo se ove godine zaista potrudili napraviti jedan drugačiji sajam u odnosu na ranije sajamske manifestacije. Opredijelili smo se da bude više izložbenog karaktera ali sa puno inovativnih i novih firmi. Mislim da će sajam zaista pokazati snagu prije svega gračaničke privrede ali i drugih privrednika iz drugih sredina. Možda je ovo jedan od najboljih sajmova a to govorim jer se radi prije svega o proizvodnim firmama i ono što je najbolje u Gračanici a to je da su se privrednici opredijelili iz više razloga da pokažu tu odgovornost prema svojoj sredini, da pokažu snagu gračaničke privrede ali također želeći da na ovaj način pokažu razvoj države, TK itd. Dakle, biće to sasvim jedan novi sajam kojim ćemo svi biti zadovoljni jer ja mislim da će on postići ono što smo mi godinama željeli a to je da Gračanica bude centar sajmova i poduzetništva ne samo u TK već i u Bosni i Hercegovini.“

Mirsad Helić , predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice kazao je kako su izazovi uvijek pred poslodavcima ali da ih oni vide kao priliku koju uvijek pokušaju iskoristiti na najbolji način i pronaći najbolja rješenja. Dalje dodaje: „Ovaj sajam ima za cilj da predstavi ono najbolje na šta smo ponosni. Ono što je stvarano generacijama prije nas a to je naš poduzetnički duh koji je održao naše jedinstvo i rezultirao uspjesima koje mi postižemo. Sajmovi spajaju ljude, stvaraju nova prijateljstva, potiču kooperaciju i potiču nas da ne zastarimo u napretku tehnološkom, socijalnom i svakom drugom.“

Sajam će biti domaćin niza zanimljivih prezentacija i panel diskusija tokom trajanja događaja. Očekuje se da će se raspravljati o aktuelnim temama kao što su “Inovativni caffe,” “Dijaspora invest,” “Energetska tranzicija – lokalna perspektiva, dosadašnja iskustva i planovi,” “Megatrendovi digitalnog marketinga,” i mnoge druge.

Koncept sajma je usmjeren isključivo na izložbene aktivnosti, sa posebnim naglaskom na proizvodnim kompanijama iz metalne industrije, industrije hemije i nemetala, drvne i građevinske industrije.

Ulaz na sajam je besplatan za djecu i penzionere, dok je za ostale posjetioce ulaznica dostupna po simboličnoj cijeni od 1KM. Sva prikupljena sredstva od prodaje ulaznica biće upućena u humanitarni fond Grada Gračanica.

Osim poslovne strane, Gračanica će biti domaćin bogatog kulturno-umjetničkog programa koji će uključivati koncerte, izložbe i predstave. Sve će započeti koncertom Mahira Mulalića u centru grada 20. septembra.

O sajmu: GRAPOS EXPO je renomirana sajamska manifestacija koja promoviše preduzetništvo i inovaciju u Gračanici, TK, BiH ali i regionu. Sajam okuplja domaće i međunarodne kompanije, pružajući platformu za razmjenu ideja i razvoj poslovnih veza, prenosi Biznisinfo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.