Penzioneri na meti prevaranata: Preko “medicine” do lake zarade

Jedna ekipa mladih ljudi pozvala je porodicu Aleksandra V. nudeći besplatan pregled, predstavljajući se kao predstavnici firme koju je Ministarstvo zdravlja unajmilo da u saradnji sa Fondom PIO brinu o zdravlju naših penzionera.

Nakon pregleda, tj. mjerenja saturacije, koji naplaćuju 20 KM po osobi i za koji ne izdaju čak ni račun, dotične osobe prezentuju pomagala kojima će se “poboljšati” zdravstveno stanje potrošača.

Ovo je samo jedan od primjera klasične zloupotrebe i pokušaja prevare penzionera na koju opet ukazuju u Udruženju zaštite potrošača “Don” Prijedor.

Ministarstvo zdravlja RS i Fond PIO se uopšte ne bave ovakvim stvarima.

– Danima, nedjeljama i mjesecima ukazujemo na probleme vezane za pozive koje potrošači dobijaju na kućne telefone. Prema kazivanjima putem telefona, porukama i mejlovima koje nam šaljete, dobili smo informacije da ste svakodnevno suočeni sa veoma sofisticiranim metodama privlačenja pažnje i ubjeđivanjem da masažne stolice, prostirke, masažne kadice, pojas za rame i mnogi drugi predmeti pomažu kod izlječenja – ističu u Udruženju “Don”.

Na jednoj prezentaciji, kako kažu, u jednom od naših ugostiteljskih objekata je došlo do spaljivanja medikamenata da bi se potrošači, prisutni na prezentaciji, uvjerili u štetnost lijekova i dobrobit fotelje “koja uzgred sve liječi.”

Evidentiranjem pristiglih prigovora potrošača, u Udruženju su došli do sedam firmi koje se bave ovim veoma unosnim poslom.

U Udruženju ponovo apeluju na potrošače da obrate pažnju jer većina od ovih proizvoda nije ispitana u vezi poboljšanja zdravstvenog stanja i kupuju ih na rizik.

Napominju da, u svakom slučaju, ako dođe do kupovine na nekoj od prezentacija, u prvih 15 dana mogu da vrate proizvod bez obrazloženja zašto ga vraćaju i da izvrše povrat novca (čl. 58 Zakona o zaštiti potrošača).

Izvor: srpskacafe.com / Srpskainfo

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.