Kako da uklonite pesticide sa voća i povrća

Činjenica je da su voće i povrće koje kupujemo u prodavnicama prskani raznim pesticidima, ali postoji jednostavan način da ih se rešite.

Svi peremo voće i povrće pre nego što ga pojedemo, ali voda ipak ne može da ispere sve pesticide. Ali, da biste ih se u potpunosti oslobodili, potrebno je da u posudu sa vodom dodate sodu bikarbonu, a zatim namirnice ostavite u toj mešavini oko 15 minuta. Na taj način se ispiraju dva često primenjivana pesticida, pokazala je studija.

„Sve više nas brinu potencijalno štetni pesticidi, pa je zato poželjno smanjiti šanse da ih unesemo u organizam“, kaže autorka istraživanja dr Lili Hi sa Univerziteta u Masačusetsu.

Inače, prilikom istraživanja su mešavinom vode i sode bikarbone tretirane jabuke, a elektronskim mapiranjem je utvrđeno da je uklonjeno 96 odsto pesticida sa kore i iz unutrašnjosti voća.

Pesticid tiabendazol se smatra posebno problematičnim jer se pokazalo da prodire u unutrašnjost voća, a ispostavilo se da je soda bikarbona najefikasniji način da se ta hemikalija izbaci.

Izvor: Mondo.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.