Znate li koja je razlika između medicinskog i industrijskog kiseonika?

Iako često nema razlike u sastavu, medicinski kiseonik, za razliku od industrijskog, je proizveden, uskladišten i distribuisan prema odgovarajućoj praksi, jer je registrovan kao lijek. Kontrola transportnih boca i boca za skladištenje, odnosno kontrola čitavog lanac snabdijevanja strogo kontroliše prisustvo vode kako bi se spriječio proces hrđe unutar boca.

Neizvjesnosti u pogledu čistoće i sadržaja industrijskog kiseonika, mogućeg zagađenja česticama i mikrobima predstavlja neprihvatljiv rizik za pacijente.

Ovo je napisala za portal Buka napisala Marijana Mijatović, diplomirana biohemičarka koja je istakla da je medicinski kiseonik često potreban kada pacijent ne može disati sam, naviše u respiratornim, ali i kardiovaskularnim oboljenjima.

– Takođe, može se koristiti za određene medicinske procedure, na primjer kada pacijent mora da ide pod opštu anesteziju. S obzirom na to da je kod ovakvih pacijenata imuni status narušen, jako je bitno da kiseonik i boce u kojima se nalazi ne budu kontaminirani. Osim toga, medicinski kiseonik može da se primjenjuje u nemedicinskim situacijama, na primjer upotreba kod sportista – rekla je ona.

Medicinski kiseonik se može proizvesti samo pomoću medicinskih vazdušnih kompresora, kaže ona. Generatori ili kompresori za medicinski kiseonik obično su bez ulja. Određene vladine agencije regulišu vrstu kompresora koji se može koristiti za proizvodnju medicinskog kiseonika zbog mogućeg rizika od kontaminacije.

– Industrijski kiseonik je obično vrsta kiseonika koja se koristi u industrijskim okruženjima kao što su proizvodni pogoni, najviše u procesu sagorijevanja, proizvodnje metala pa čak i za ubrzavanje određenih hemijskih reakcija – kaže Mijatovićka.

Industrijski kiseonik, objašnjava može se proizvesti kompresorima koji u manjoj ili većoj mjeri sadrže ulje u zavisnosti u kom industrijskom procesu će se koristiti kasnije – kaže Mijatovićka.

– Jedna od najvećih razlika kada je u pitanju industrijski kiseonik u odnosu na medicinski kiseonik je to što proizvodnja, skladištenje i distribucija industrijskog kiseonika nije tako strogo regulisana od strane vladinih agencija, što znači da u bocama industrijskog kiseonika može biti prisutan određeni stepen kontaminacije – kaže Mijatovićka.

Mnogi ljekari i tehnolozi iz Indije, kaže ona, napominju da se industrijske boce za kiseonik ne koriste u medicinske svrhe jer mogu da sadrže u sebi čestice prašine, vlagu, a iz nekih čak curi voda.

– Upravo u ovoj zemlji uočen je porast gljivičnog oboljenja mukormikozisa (crna gljivica) kod pacijenata koji su bili na respiratoru. Pošto je u određenom dijelu Indije prisutan nedostatak kiseonika, velike količine industrijskog kiseonika preusmjerene su u medicinske svrhe. Upravo industrijski kiseonik u ovom slučaju predstavlja mogući razlog nastanka ovih oboljenja, pored produžene upotrebe steroida i pada imuniteta – rekla je Mijatovićka.

Izvor: srpskacafe.com / Buka

GD

1 Comment

  • Javno pogubljenje za sve koji su se poigrali i ugrozilo život ljudi. Javno pogubljenje kao opomena, kako se nebi vise nikada desio zločin nad ljudima. Javno pogubiti sve koji su učestvovali u zločinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.