Višković: Značajno povećanje plata od pet do 10 odsto

Radovan Višković, premije RS, je kazao da će Vlada RS određenim mjerama osloboditi 80 miliona KM za rast plata u privatnom i javnom sektoru, te da će taj rast biti od 5 do 10 odsto.

Višković je danas novinarima na konferenciji „Izazovi i budućnost poslovanja“ u Banjaluci kazao da će Vlada RS prelaskom sa neto na bruto iznos plata i smanjenjem poreske stope sa 32,8 na 31 osloboditi 80 miliona KM za rast plata u svim sektorima, i u privatnom i javnom sektoru.

„Očekujem da će i realni sektor izdvojiti određen iznos i da će to biti značajan rast na nivou od pet do 10 odsto“, kazao je Višković.

Dodao je da kada je riječ o javnom sektoru Vlada vodi pregovore sa sindikatima.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, naveo je da se Vlada RS odrekla jednog dijela sredstava koji će dovesti do toga da se u prosjeku, od 18 do 25 KM, u zavisnosti od visine plate, prelije na plate radnika u realnom sektoru.

„Očekujemo da će i poslodavci bar toliki, ako ne i veći iznos, dati da sepovećaju plate radnika, da bi se smanjio odlazak ljudi i poboljašao se njihov standard“, rekao je Trivić.

Osnivanje Mađarskog fonda za pomoć preduzećima u RS

Radovan Višković, premijer RS, najavio je da bi Mađarski fond za pomoć malim i srednjim preduzećima u RS trebao biti osnovan do kraja ove godine.

„Juče sam razgovarao sa ambasadorom Mađarske u BiH upravo na tu temu i već se rade određene aktivnosti. Siguran sam da ćemo ono što je obaveza Vlade RS, te dio koji treba uraditi Mađarska trebao biti gotov do kraja ove godine“, kazao je Višković.

Dodao je da bi već iduće godine taj fond trebao da posluje u punom kapacitetu od 100 miliona evra.

„To će biti grant sredstva za naša mala i srednja preduzeća, to nisu kreditna sredstva već bespovratna“, naveo je Višković.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.