UZEO STVARI U SVOJE RUKE: Škola godinama nije imala vodu, Novak o svom trošku iskopao bunar

OKO 70 učenika osnovne škole Sveti Sava u Vranjaku nakon desetina godina dobiće brzo pitku vodu i više neće morati pored knjiga u svojim torbama nositi i vodu.

U dvorištu škole iskopan je novi bunar koji bi trebao da obezbedi pitku vodu za učenike i nastavno osoblje ove školu. Novak Cvijanović iz Vranjaka je roditelj sina Branka, učenika koji pohađa ovu školu i svakodnevno kao i ostali učenici nosi vodu za piće u torbi.

– Zato sam se odlučio da o sopstvenom trošku i svojim mašinama iskopam bunar za vodu. Za sve uslove rada u školi voda je neophodna. Treba nam voda a već smo pokušali sa bunarom ali voda se negde povukla. Nadam se da će drugi bunar biti pravi sa hemijski i bakteriološki čistom vodom – kaže Cvijanović

Meštani Vranjaka koji su pre nekoliko decenija pohađali ovu školu imali su vodu za piće. Vodovod za školu bio je prvi u selu i iskopan je krajem šezdesetih godina. NJega je klizište uništilo pre više godina i od tad učenici ove škole imaju problema sa pitkom vodom.

– Voda je izvor života to znamo ali je sve manje kvalitetne vode koja se koristi za piće. Ovaj bunar će mnogo značiti učenicima i svaka čast i hvala svima koji rade da škola dobije vodu. Neverovatno je da u današnje vreme nema vode u vodokotliću i da škola nema svoju česmu. Kad sam ja išao ovde u školu pre 40 godina mi smo imali česmu u dvorištu – sa čuđenjem priča Slavko Jevtić, meštanin i bivši učenik škole u Vranjaku.

Voda se pojavila na trinaestom metru, a dubina završenog bunara je 14 metara. Prema prvim podacima u bunaru se nalazi oko 5 metara vode.

– Mi ćemo zajedno sa izvođačem ovih radova, ako Bog da i bude sve kako treba ispitati ispravnost vode i nakon toga izvršiti o trošku opštine spajanje i kompletan priključak bunara sa školom. Nadam se da ćemo brzo dobiti pitku vodu i da ćemo ovaj gorući problem rešiti u ovoj školi – naglasio je Jovica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Škola u Vranjaku je stara 83 godine i potrebna joj potpuna sanacija. Vlada Republike Srpske već je odobrila 73 hiljade maraka za sanaciju krova škole. Stari sjaj ovoj školi obećali su vratiti donatori kao što je švajcarska Fondacije „Obervalis“ uz podršku opštine Modriča i meštana Vranjaka.

Izvor: novosti.rs / Autor: Vid Blagojević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.