Ukidanje putarine na putu Trebinje-Herceg Novi pojačat će prekograničnu trgovinu

Najavljeno ukidanje putarine na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi obradovalo je stanovnike najjužnijeg grada Republike Srpske.
Da bi ovo moglo da zaživi već do početka letnje turističke sezone, najavio je načelnik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Inače, to nije prvi put da se pokreće ova tema o kojoj su Katić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić više puta razgovarali.

Cijena naplatne karte u jednom pravcu je tri eura za automobile. U Udruženju za zaštitu potrošača „Oaza“ iz Trebinja kažu da bi od ukidanja putarine korist imali stanovnici oba grada.

Načelnik opštine Herceg Novi Stevan Katić istako je da bi i paketu mogao konačno biti riješen i granični prelaz između Crne Gore i BiH. Prema njegovim rečima crnogorska „Sitnica“ je u jako lošem stanju, a prelaz Zupci u BiH ima tri trake sa obe strane i mogao bi funkcionisati kao zajednički.

– Za putarinu u oba pravca treba izdvojiti šest eura, oko 12 maraka, koliko je potrebno goriva za tu kilometražu. To je samo jedan od primjera. I sa tom putarinom imamo značajan broj Novljana u našem gradu, koji ovde kupuju po znatno nižim cijenama i vjerujem da bi se češće odlučivali za dolazak u Trebinje. Na drugoj strani, upravo zbog tog dodatnog plaćanja puta Trebinjci su češće odlazili u Hrvatsku. U svakom slučaju korist od ukidanja imala bi oba grada, rekla je Nedeljka Ilijić, direktor Udruženja „Oaza“, prenose Novosti.

Turistički radnici kažu da je cijena za autobuse u jednom pravcu 15 eura, ili oko 30 konvertibilnih maraka i da bi nova odluka sigurno uticala na pojeftinjenje aranžmana.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.