Udruženje 4+ (Video): Panel diskusija o porodici i njenom opstanku

Panel-diskusija o porodici i njenom opstanku na prostoru Republike Srpske održana je danas u Višegradu. Vrijeme održavanja u pet minuta do podne simbolično ukazuje na alarmantnu demografsku situaciju u Republici Srpskoj, što potvrđuje i statistika koju je prezentovala Olivera Nedić potpredsjednica republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece.

„Od postojećih 1, 2 djeteta po ženi potrebno je da nivo za prostu smjenu generacija bude 2,1 dijete što praktično znači da je potrebno da 22 odsto reproduktivnog stanovništva završi reprodukciju sa jednim djetetom, isto toliko sa dvoje, a čak 56 odsto sa troje djece“, rekla je ona.

Prema riječima načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića ovo je krajnje vrijeme da se osvijestimo i ne dozvolimo da demografska slika bude još gora.

„Sam termin održavanja ovog skupa treba da bude poruka svima nama da učinimo sve da stimulišemo mlade ljude da osnivaju porodice, a opština Višegrad nastaviće sa pronatalitetnim mjerama“, istakao je on.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske Miladin Gotovac upoznao je prisutne sa prijedlogom Zakona o majci koji će biti poslan u proceduru, a kojim će biti obuhvaćena sva djeca i sve majke, prenosi visegradlive (O.Marković).

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.