Narodna kuhinja u Doboju: Iz javnog kazana svaki dan se hrani 151 Dobojlija

Narodna kuhinja, koja je svoj rad započela 2014. godine, pruža tople obroke i nadu za 151 Dobojliju u potrebi. Ovaj priča osvjetljava njihovu svakodnevnicu, angažman volontera, i izazove s kojima se suočavaju.

Svaki dan, od ponedjeljka do subote, Dobojlije dolaze u Narodnu kuhinju kako bi dobili svoj topli obrok. Ponuda varira od graha sa kobasicom do krompir-čorbe, svaki dan s prilozima kao što su makaroni, riža ili krompir-pire. Ova hrana nije samo nutritivno važna, već često predstavlja jedini obrok koji ovi ljudi imaju tokom dana.

Aleksandra Pavlović, kuharica koja svakodnevno priprema obroke, ističe da je podjela obroka od 10 do 12 sati, a da u 10 sati jelo bude vrelo, privlačeći sve Dobojlije tada. Takođe, neki korisnici ne dolaze svaki dan iz zdravstvenih razloga, ali im drugi često donose obrok. Crveni krst takođe igra ključnu ulogu u distribuciji obroka.

Osnivanje Narodne kuhinje bilo je odgovor na katastrofalne poplave koje su zadesile Doboj, a danas nastavlja svoju misiju zahvaljujući saradnji sa gradom, Medžlisom Islamske zajednice Doboj i donacijama od strane pojedinaca i kompanija. Grad Doboj pokriva režijske troškove i pružio prostor za korištenje, što omogućava da sredstva budu usmjerena na pripremu hrane.

Narodna kuhinja u Doboju nije usamljen slučaj. U Bosni i Hercegovini postoji 57 aktivnih organizacija koje pružaju besplatne obroke ranjivim kategorijama stanovništva. Prema informacijama Razvojnog programa UN u BiH, ovih kuhinja koristi blizu 19.000 registrovanih korisnika. Većina ovih kuhinja se oslanja na finansiranje iz lokalnih izvora, uključujući donacije građana, organizacija civilnog društva, opština i gradova.

Međutim, izazovi su i dalje prisutni. Mnoge kuhinje suočavaju se sa nedostatkom sredstava i hrane tokom godine, što dovodi do toga da ne mogu potpuno zadovoljiti potrebe svojih korisnika. Takođe, u 70 gradova i opština u BiH ova vrsta usluge ne postoji, što znači da mnogi građani nemaju pristup toplom obroku ako sami ne mogu obezbjediti hranu.

Regionalni dijalog na temu “Hrana za sve”, organizovan od strane Razvojnog programa UN u BiH, podsjeća nas na važnost pristupa hrani za ranjive kategorije stanovništva i potrebu za solidarnošću u zajednici, prenosi Crna-hronika.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.