Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa

U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.

Pružaoci roba i usluga do sada su svojim kupcima morali da ispostavljaju račune u papirnom obliku ili u elektroničkom obliku, ako je kupac pristao. Od sada to više nije potrebno, porezni obveznik mora kupcu predati račun u papirnatom obliku samo na njegov zahtjev, stoji u izmjeni zakona.

To ne znači da se račun ne mora izdati.– Poreski obveznik će i dalje morati izdati račun i on će biti registrovan, ali se neće predati, naveo ministar finansija Andrej Sircelj u Saboru prošlog novembra, izvještava RTV Slovenije.

Prodavac tako novom kupcu govori iznos koji treba da plati, izdani račun je poreski ovjeren, ali ga ne daje kupcu u papirnom obliku.

Što se tiče potrošača, zabrinuti su zbog novosti, posebno sa stajališta zaštite potrošača, jer zakonska regulativa ne reguliše pitanje šta se događa ako potrošač ne zatraži račun, objašnjava Matjaž Jakin.

– Treba li prodavac da  pita potrošača, ili mu na neki drugi način predaračun? Ovdje je rupa i može se dogoditi da potrošač ni na koji način ne dobije račun. Kada potrošači imaju račun, puno je lakše iskoristiti svoj račun. prava, kao što je garacija. Zapravo, potrošaču je bez računa teško dokazati što je gdje kupio i koja je cijena, rekao je Jakin za Radio Slovenije, prenosi Bankar.me.

Istovremeno sa stupanjem na snagu ovih izmjena, ne važi više odredba Zakona o poreznom ovjeravanju računa, kojom se utvrđuje novčana kazna za kupca robe, odnodno primaoca usluge koji ne preuzme i ne zadrži račun odmah po izlasku iz poslovnog prostora.

Izvor: biznisinfo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.