Isti ljekar liječi u hitnoj i u “kovid” ambulanti

DERVENTA, KOTOR VAROŠ – Ubrzano širenje virusa korona proteklih dana zadalo je probleme medicinskim radnicima u domovima zdravlja širom Srpske, pa često isti ljekar nekoliko časova dežura u Službi hitne pomoći, a potom nastavlja smjenu u “kovid” ambulanti.

Otkako je peti talas pandemije zapljusnuo Srpsku u domovima zdravlja svakodnevno imaju pune ruke posla, a u službama hitne pomoći smjene traju i po 16 časova. S obzirom na to da među zaraženima ima i ljekara i medicinskog osoblja, redovi se stvaraju i pred hitnom i pred “kovid” ambulantama, jer oboljelih je mnogo, pa zdravstveni radnici ne stižu sve da pregledaju čim dođu u zdravstvenu ustanovu.

Da je situacija nezavidna potvrđuju i u Domu zdravlja Ugljevik, ističući da su među zaraženim i njihove kolege tehničari i vozači.

– U hitnoj pomoći smjena traje i do 16 časova. Danas recimo radim i u hitnoj i u “kovidu”. Svaki put iznova ide procedura oblačenja zaštitnog odijela, a to poprilično oduzima vrijeme. Stvaraju se redovi na obje strane, ljudi čekaju, ali šta da radimo. Uz razumijevanje s obje strane stižemo nekako – rekla je za “Glas Srpske” ljekar porodične medicine Brankica Miljanović.

Dodaje da u smjeni pregleda i do 50 pacijenata, među kojima ima i mnogo mladih.

– Na sreću većina ima blagu kliničku sliku, manje je hospitalizacija – rekla je Miljanovićeva.

Ništa bolja situacija nije ni u kotorvaroškom Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”, gdje takođe ima zaposlenih u izolaciji, pa se snalaze kako znaju i nastoje reorganizacijom obezbijediti što bolje uslove za pacijente kako bi svi došli na red i bili pregledani.

– Proteklih dana je bio haos. Nije bilo dovoljno ljekara i onda niti možemo kvalitetno raditi u hitnoj ni u “kovidu”, zbog čega sam povukao dvije doktorke sa specijalizacije da desetak dana priskoče u pomoć, tako da sada stalno imamo jednog ljekara dežurnog u hitnoj, a drugog u “kovidu” – rekao je direktor kotorvaroškog Doma zdravlja, Vladimir Bibić.

Istakao je da su na bolovanju dva ljekara, nekoliko sestara i tri vozača.

Bibić naglašava da dnevno obave i do 150 pregleda u Službi hitne pomoći.

– Prije pandemije dnevno je bilo dvadesetak pregleda. Na rendgenu je takođe ogromna gužva, čak pet puta više za dan urade snimaka nego u neko normalno vrijeme. Laboratorija tri ili četiri puta više ima posla nego prije korone – kazao je Bibić za “Glas”.

Veliki pritisak proteklih dana bio je i na derventski Dom zdravlja, a prema riječima direktora te zdravstvene ustanove Mirka Šarana veliki problem predstavljala im dužina trajanja izolacije.

– Medicinari koji su bili zaraženi uglavnom su imali blažu kliničku sliku i već nakon nekoliko dana osjećali su se bolje, a u izolaciji su ostajali deset, pa i 14 dana. Dobro će nam doći skraćenje izolacije i karantina – rekao je Šaran.

Naglasio je da su sve kapacitete usmjerili u “kovid” ambulantu koja radi u dvije smjene.

Izvor: glassrpske.com / Autor: Milijana Latinovič

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.