Potpisan Sporazum o saradnji za realizaciju projekta izgradnje autoputa Doboj-Tuzla

Gračanica – U kabinetu gradonačelnika Gračanice danas je potpisan Sporazum između pet lokalnih samouprava o saradnji za realizaciju projekta izgradnje autoputa Doboj-Tuzla.

Rezultat je ovo nekolicine sastanaka održanih u proteklih dva mjeseca u Lukavcu i Doboju s ciljem uspostavljanja osnova saradnje za realizaciju projekta izgradnje dionice autoputa Doboj – Tuzla, planiranje koridora trase autoputa i određivanja lokacija zajedničkih tačaka autoputa na liniji razdvajanja entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, te nastavak realizacije projekta regulacije i uređenja korita rijeke Spreče.

Sporazum su potpisali gradonačelnici odnosno načelnici i njihovi zamjenici iz Tuzle, Lukavca, Petrova, Gračanice i Doboj Istoka, a organizatori sastanka su istakli da će predstavnik grada Doboj sporazum potpisati naknadno.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković u izjavi za medije istakao je značaj ovog projekta za sve lokalne zajednice sliva rijeke Spreče.

„Izgradnja autoputa Tuzla-Doboj je od životnog značaja i interesa sa sve lokalne zajednice koje gravitiraju ovom području. Opština Petrovo je maksimalno zainteresovana za ovaj projekat i ubijeđen sam da će i entitetske vlade te kantonalna vlada podržati ovaj projekat te da ćemo spojiti Doboj i Tuzlu“ rekao je načelnik Petković.

„Ova dionica autoputa se razlikuje od svih dionica autoputa u Bosni i Hercegovini jer ona dotiče međuentitetsku liniju i nemoguće ju je provoditi kao entitetski projekat. Druga stvar se odnosi na rijeku Spreču koja je uglavnom neuređenog korita i uzrok plavljenja za sva naselja u njenoj dolini. Mi kao lokalne zajednice, prepoznali smo da niko iz Banja Luke ili Sarajeva ne vidi ovaj problem bolje od nas, shvatili smo da mi ovdje bolje i kvalitetnije čujemo i osjetimo potrebe građana i sa jedne i sa druge obale Spreče“, rekao je gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Na današnjem sastanku sumirani su dosadašnji rezultati i aktivnosti poduzete prema nadležnim institucijama te utvrđeni prioriteti djelovanja za naredni period.

Za realizaciju ovog projekta, lokalne zajednice će oformiti Radnu grupu sastavljenu od stručnjaka iz oblasti prostornog uređenja koji će nadalje rukovoditi projektom, Grad Gračanica i Grad Doboj se zadužuju da obave razgovore sa Vladom Federacije BiH, odnosno Vladom Republike Srpske te Doboj Istok sa Vladom Tuzlanskog kantona.

„Već dva mjeseca radimo na zajedničkoj inicijativi izgradnje ove dionice, imamo mnogo problema koji se tiču saobraćaja, naša privreda je ugrožena. Vjerujemo kada nešto krene od lokalnih zajednica da može postići velike rezultate. Prve korake smo napravili i odlučni smo da ovaj projekat sprovedemo do kraja. Ovo je projekat za buduće generacije“, istakao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, prenosi MediaCentar Petrovo.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.