CHP: Vodama Srpske i gradskoj vlasti potrebni vijek i vječnost za zaštitu Doboja od poplava

Prenosimo otvoreno pismo kao saopštenje koje je Centar za humanu polituiku uputio Vladi RS, Vodama Srpske, gradu Doboju i pravosudnim institucijama:

Deset godina nakon majskog potopa 2014. godine Doboj nije zaštićen od poplava. Nije uređeno korito Bosne i pritoka, nisu izgrađeni zaštitni nasipi, nije izgrađena kanalska i kolektorska mreža za odvodnju unutrašnjih voda, nije uklonjen ili rekonstrusan stari željezni most i nastavljeno je sa izvođenjem zakonom zabranjenih radova i gradnjom u velikom i malom koritu Bosne. U proteklih deset godina urađeno je samo oko 10% u odnosu na predviđene aktivnosti iz Master plana za zaštitu od poplava Doboja, što znači da ako se nastavi sa ovakvom dinamikom i pristupom u narednih 90 godina Doboj neće biti zaštićen od poplava.

Više puta najavljivano i obećavano uređenje dijela korita Bosne od ušća Usore do ušća Spreče, kao najvažniji projekat za zaštitu Doboja od poplava, nije ni započeto, jer gradska vlast vrši opstrukciju zbog namjere da se izvrši revizija projekta kako bi se dio velikog korita Bosne pretvorio u građevinsko zemljište. Gradska vlast potrošila je desetine miliona KM za manje prioritetne i nepotrebne rashode i za godinu dana pred izbore asfaltirala lokalne puteve, izgradila most na rijeci Spreči i rekonstruisala gradski fudbalski stadion, a zajedno sa Vodama Srpske trebaće im vijek i vječnost za eksproprijaciju zemljišta, uređenje korita Bosne i ostalu zaštitu Doboja od poplava.

Pozivamo Vladu RS da smijeni direktora Voda Srpske i preuzme obavezu grada Doboja u vezi sa eksproprijacijom zemljišta, Republičko javno tužilaštvo da krivično goni odgovorne koji činjenjem ili nečinjenjem izazivaju opštu opasnost i sudove da utvrde odgovornost za ubistvo 11 Dobojlija, nanesenu štetu od nekoliko stotina miliona KM i izazivanje opšte opasnosti u postpoplavnom periodu.

Predsjednik centra Momir Dejanović

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.