MIRJANA HRGA METE POD I PERE ČAŠE: ‘Završila sam fakultet, bila na naslovnicama,…radim od jutra do večeri’

Bivša savjetnica Kolinde Grabar-Kitarović Mirjana Hrga od užurbanog života i stresa koji ju je ratio na posljednjem poslu, ali i kroz dugogodišnju novinarsku karijeru, maknula se na otok Lošinj, gdje živi od prošle godine. Tamo se posvetila konobi u gradiću Osoru.

Ipak, kao i svi, i Hrga tu i tamo voli prokomentirati društveno-politička zbivanja u zemlji, pa se odlučila osvrnuti na temu o kojoj se sve više govori – zasićenosti tržišta rada visokoobrazovanim osobama.

Hrga je najprije istaknula kako je i sama godinama upozoravala da će se u Hrvatskoj dogoditi takav dramatičan problem. “Bit će sve veći i rezultirat će ozbiljnim promjenama u društvu”, istaknula je.

Potom se osvrnula na vlastitu izjavu kad je rekla da ‘ne treba baš svaka kuća slati dijete na fakultet

Naime, zvučalo je grubo kad sam rekla da ne treba baš svaka kuća slati dijete na fakultet jer patit će i kuća i dijete i društvo. Odgovoreno mi je da sam gruba, da djeca trebaju imati pravo na bolji život kad već tu mogućnost nisu imali njihovi roditelji. I tako se dogodilo da u novonastaloj demokraciji i slobodi izbora gomile novih privatnih fakulteta i sličnih varijacija, dobijemo vojsku akademskih i “akademskih” građana, koji su u svojim poslovima prečesto višak, beskorisni, u konačnici potplaćeni i nesigurni, a s druge strane nemamo dovoljno poštenih zanatlija, konobara, kuhara i sličnih zanimanja bez kojih društvo ne može funkcionirati”, zaključila je, te nastavila:

“Plate vodoinstalatera višestruko veće od akademski obrazovanih građana”

“Danas su plate vodoinstalatera, klima majstora, električara, konobara, kuhara, višestruko veće od onih iz prve grupe, osim ako ti nisu u top pet posto nekog društva. Međutim, nastao je’čep’ . Kako da majka dijete s diplomom šalje u kuhinju za pomoćnog radnika kad ima diplomu? Nije se za to školovalo”, napisala je Mirjana.

Pomaže u kuhinji, ode u dostavu

“E pa završila sam fakultet, bila na naslovnicama, mogla što želim i moći ću i dalje što želim jer je to stvar izbora svakog pojedinca, ali ponosno pomažem u kuhinji restorana, čast mi je naučiti nešto novo od ljudi koji znaju iznimno mnogo, ponekad metem, ponekad perem čaše, ponekad odem u dostavu i uživam u životu i radu. Radim od jutra do večeri”, istaknula je te se osvrnula na trenutnu situaciju.

“Naše društvo zapelo je u kulturi nepostojećeg ružičastog svijeta interneta, laži i privida da se bez rada može dogoditi čudo, konzumerizma i sanjanja ludih snova, a nitko da napravi red i kaže: gospodo, rasporedite se malo, nije ispod časti raditi, nedostojanstveno je Bogu dane krasti”, zaključila je Hrga.

Izvor: dnevno.hr

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.