LOŠE PROGNOZE NAFTNOG STRUČNJAKA: Ukidanje akciza neće zaustaviti rast cijena goriva u Srpskoj

IAKO je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio Prijedlog kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, to neće zaustaviti rast cijena goriva, kaže ovo za „Večernje Novosti“ predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić.

-Ukidanje akciza neće zaustaviti rast cijena niti će značajno donijeti efekat očekivanog. Ipak se ovo sve dešava van granica Republike Srpske, a prvenstveno zbog inflacije u zemljama EU, koje su štampale novac bez pokrića. Sada, kao rezultat, imamo to da tržište kapitala ne može da stabilizuje ekonomije razvijenih zemalja. Poted toga, energetska kriza i aktuelna situacija u Ukrajini, dodatno komplikuje čitav privredni ambijent – objasnio je Trišić.

Prema njegovim riječima, trenutne cijene goriva se razlikuju zavisno od distributera i regije.

Cijene se kreću do 3,18 za dizel i benzin, TNG do 1,69 KM/lit, sa trendom porasta u narednom peruodu, dok u Federaciji je do 3,76 KM – govori Trišić.

Podsjećamo, Dom Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog predstavnika SDP-a usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržalo ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, takođe suzdržanih nije bilo.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Ipak, prema riječima našeg sagovornika, uticaj konstantanog rasta ulaznih cijena na povećanje maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj neće prestati.

Izvor: novosti.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.