Koji OBIČAJI su vezani za Ramazanski bajram? Da li znate ŠTA ZNAČI: Bajram Šerif Mubarek Olsun?

Koji običaji su vezani za Ramazanski bajram?

Muslimani danas slave Ramazanski bajram. Nakon mjeseca molitve i posta radost praznika slavi se u zajednicama i porodicom, a drugog dana posjećuje se i mezar/groblje.

Ramazanski bajram (Eid al-Fitr) islamski je praznik koji se obilježava nakon ramazana. Sam ramazan je jedan od posebnih mjeseci u islamu jer je jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana i post koji se provodi u ovom mjesecu.

Tokom tih mjesec dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i polnog kontakta sa svojim partnerom i to od zore pa do zalaska sunca. Kada taj mjesec prođe slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Tako se obilježava kraj posta.

Na prve dane Bajrama post nije dozvoljen.

Kako se slavi Ramazanski bajram?

Prepručuje se napraviti nekoliko stvari koje doprinose obilježavanju posebnosti ovih dana kao praznika: prije odlaska na Bajram namaz okupati se, jesti prije Ramazanskog Bajram namaza (neparan broj hurmi, ili nešto drugo ako hurmi nemamo), a na Kurban-bajram jesti tek poslije namaza (i lijepo je da to bude kurbansko meso), učenje tekbira na putu u džamiju i u njoj, čestitanje, oblačenje najljepše odjeće, mirisanje i ukrašavanje, odlazak u džamiju jednim putem a povratak drugim, posjetiti rodbinu i prijatelje (zijaret).

Ovo je porodični praznik i običaj je da se provede što u kući sa svojom porodicom, u gostima kod šireg kruga porodice ili kod bliskih prijatelja. Tokom proslave Ramazanskog bajrama postoji izražena svijest o onima koji nemaju tako da se na taj dan daje Zekat al-fitr, ili milostinja za siromašne. Običaj je i da se muslimani, koji su iz bilo kojeg razloga posvađani, pomire na Bajram.

Tu su i tradicionalna jela za Bajram: baklava, hurme, sarma, punjene paprike i mnogo drugih tradicionalnih jela, navodi se na narod.hr / radiokameleon.ba.

 
Da li znate šta znači: Bajram Šerif Mubarek Olsun?

Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram.

A da li znate šta znači?

Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik.

Riječ Šerif, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit.

Blagoslovljen znači riječ Mubarek na turskom, a riječ je inače arapskog porijekla.

Olsun na turskom znači ‘neka bude’.

To znači da čestitka: „Bajram Šerif Mubarek Olsun zapravo znači: Neka ti je blagoslovljen čestit praznik”.

Kada odgovorite “Allah razi olsun”, znači da ste rekli „neka Allah bude zadovoljan tobom“, navodi radiosarajevo.ba / radiokameleon.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.