(FOTO) Koraci na putu кa parкu prirode na Ozrenu

U kabinetu načelnika opštine Petrovo juče je održan sastanak na kom je razgovarano o narednim koracima nakon što je resorno ministarstvo prihvatilo lokalnu inicijativu o proglašenju dijela Ozrena parkom prirode, a što je planirano i Prostornim planom opštine Petrovo.

Sastanku su, pored načelnika opštine sa saradnicima, prisustvovali predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, Šumske uprave Petrovo, Ekološkog udruženja „Ozrenski studenac“ i Planinarskog društva „Ozren – Кraljica 883“.

Кako su istakli predstavnici Zavoda, nakon prihvatanja inicijative od strane ministarstva, slijede radovi na terenu, odnosno provođenje multidisciplinarnih istraživanja, pregled pejsaža, davanje prijedloga obuhvata parka prirode te izrada Studije zaštite, čiji je cilj utvrđivanje vrijednosti zone zaštite i propisivanje mjera zaštite sa smjernicama budućem upravljaču.

„Takav dokument se daje ministarstvu koje radi prijedlog Odluke o proglašenju parka prirode, koji ide u javnu raspravu. Nakon usaglašavanja primjedbi Vlada RS donosi Odluku o proglašenju i određuje upravljača“, pojasnio je Dragan Кovačević, načelnik Odjeljenja za prirodno nasleđe Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa.

On je istakao da proces izrade Studije zaštite traje oko dvije godine a da u Zavodu već ima 12 podnesenih inicijativa za razne lokalitete u Srpskoj, zbog čega je rukovodstvu opštine i prisutnim predstavnicima udruženja savjetovao da se, s ciljem ubrzanja procesa, razmotri opcija angažovanja stručnih lica od strane lokalne zajednice, koja bi uradila istraživanja. Istakao je važnost činjenice da od podnošenja odnosno prihvatanja inicijative prostor miruje, s tim da se mogu obavljati privredne djelatnosti koje ne ugrožavaju prostor.

„Pokušaćemo dati dovoljno argumenata da ovo područje bude zaštićeno, i to je naš posao, a ekskluzivno je pravo Vlade Srpske da odluči da li će ovo područje biti zaštićeno ili područje eksploatacije“, podcrtao je Кovačević.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković istakao je da će u narednom periodu informacija o prihvatanju inicijative za proglašenje parka prirode na Ozrenu biti podnesena i odbornicima lokalnog parlamenta, te izrazio nadu da će zaključak Skupštine opštine ići u pravcu podrške ovoj inicijativi.

Predstavnici zavoda danas će obići najznačajnije lokalitete kako bi sagledali prostor i mogli dati okvirni prijedlog obuhvata.

Izvor: MediaCentar Petrovo

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.