Vlada ZDK povećala iznos novčane podrške malinarima

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, vodeći računa o uslovima za proizvodnju maline na području Kantona, broju poljoprivrednih proizvođača i ukupnoj ostvarenoj proizvodnji u 2017. godini, iz budžeta Kantona u 2017. godini povećala iznos novčane podrške proizvođačima maline sa 0,15 KM na 0,25 KM po kilogramu.

„U toku je realizacija podrške iz budžeta Kantona po Programu poticaja poljoprivrednoj proizvodnji za 2017. godinu. Po objavljenom javnom pozivu za podršku u poljoprivredi za 2017. godinu, u Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ukupno je zaprimljeno 2.700 zahtjeva koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva. Procjenjujemo da će ukupna proizvodnja maline biti oko 4.000 tona, tako da će se iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona isplatiti oko jedan milion konvertibilnih maraka. Uzimajući u obzir te podatke, Zeničko-dobojski kanton će potvrditi lidersku poziciju u proizvodnji maline na teritoriji Federacije BiH“, izjavio je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Himzo Smajić.

Dodao je da će Ministarstvo kao i u 2016. godini voditi računa o blagovremenosti isplate svih  poticaja iz Programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi za 2017. godini, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Izvor: akta.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.