Učitelji pisali Ministarstvu: Osnovci u Srpskoj opterećeni viškom časova

Prema trenutnom nastavnom planu, nekoliko razreda osnovnih škola u Srpskoj ima više časova nego što je zakonom dozvoljeno, zbog čega je Društvo učitelja Republike Srpske slalo dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS da ga je potrebno mijenjati.

Naime, po pozivu da daju sugestiju za predočeni Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje i vaspitanje, Društvo učitelja RS je navelo da trenutni nastavni plan nije u skladu sa zakonskim aktima, te da je prekoračeno dozvoljeno sedmično opterećenje učenika.

Ističu da je dozvoljeno da prva trijada ima najviše 20 sati, druga trijada 26 školskih časova, dok treća može biti opterećena sa najviše 30 školskih časova.

„Prostim pogledom na tabelu Priloga 1 Nastavni plan odstupa od ovog pravnog akta, jer učenici šestog razreda imaju 30 časova redovne nastave, a dozvoljeno je najviše 26. Učenici devetog razreda imaju 31 čas, a dozvoljeno je najviše 30“, navodi se u njihovom dopisu, gdje napominju da je istim članom ove uredbe naglašeno da u sedmično i dnevno opterećenje učenika ulaze i časovi dodatne i dopunske nastave, kao i vannastavne aktivnosti.

„Za prvu trijadu uz pomenuta opterećenje u trećem razredu učenici mogu da imaju samo časove redovne nastave te ne smiju biti obuhvaćeni sekcijom, dopunskom ili dodatnom nastavom. I učenici petog razreda su gotovo potpuno opterećeni redovnom nastavom da im ostaje mogućnost samo pohađanja jednog časa drugih vidova nastave“, kazali su iz Društva učitelja RS te su predložili da bude izmijenjen Nastavni plan jer je to od izuzetnog značaja za sve prosvjetne radnike.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su kazali za „Nezavisne“ da će u skladu sa novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je tek donesen, u zakonski predviđenom roku od godinu dana pristupiti izradi i donošenju njime predviđenih podzakonskih akata.

„U skladu s tim trebalo bi da bude donesena i nova Uredba o pedagoškim standardima i normativima za osnovno vaspitanje i obrazovanje, kojom se definiše sedmično i dnevno opterećenje učenika. Ono će svakako biti definisano u skladu s inoviranim nastavnim programima koje su utvrdili stručni timovi, u skladu s Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u RS“, rekli su iz Ministarstva.

Nina Ninković iz Republičkog pedagoškog zavoda je rekla da se u okviru reformskih procesa u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja već tri godine radi na razvijanju nastavnih programa za predmete, odnosno predmetna područja od prvog do devetog razreda.

„Značajan dio posla na inoviranju nastavnih programa za osnovnu školu je urađen, ali predstoji još aktivnosti usmjerenih na razvijanje nastavnih programa. Nastavni programi su značajno unaprijeđeni u skladu sa savremenim dostignućima u oblasti nauke,  potrebama vremena u kojem živimo, kao i zahtjevima nastavne prakse. U skladu s tim izvršene su izmjene u definisanju ciljeva nastavnih programa, ali fokus je bio na ishodima učenja, koji su osnova nastavnih programa i koji usmjeravaju nastavnike u kom pravcu i na koji način da organizuju nastavni proces, a kako bi znanja, sposobnosti i vještine koje učenici stiču bili funkcionalniji“, rekla je Ninkovićeva za „Nezavisne“.

Ističe da je mnogo toga rađeno da ishodi učenja ne budu više definisani samo u jednoj sferi, već da obuhvataju sve segmente razvoja ličnosti, odnosno da budu usmjereni na razvoj cjelovite ličnosti učenika.

„Mnogi od tih ishoda su definisani konkretnije i jasnije, tako da mogu da upućuju nastavnike na koji način da organizuju nastavni proces.

Stručni timovi koji su radili na razvijanju nastavnih programa nastojali su i načinom definisanja ishoda učenja obezbijediti osnovu za funkcionalniju i zahtjevima života u 21. vijeku primjereniju nastavu, odnosno nastojali su usmjeriti nastavnike ka organizaciji nastave u kojoj su učenici što više aktivno uključeni,  nastave koja podrazumijeva primjenu različitih metoda i oblika rada, strategija i izvora učenja, različitih načina na koje učenici mogu pokazati šta su naučili. Unaprijeđen je i dio nastavnog programa koji se odnosi na didaktička uputstva i preporuke nastavnicima za realizaciju nastavnih programa, kao i dio koji se odnosi na korelaciju sa drugim nastavnim predmetima“, rekla je Ninkovićeva.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.