U TK nedostaje radnika u svim granama privrede

Istraživanje koje je federalni Zavod za zapošljavanje vršio među poslodavcima u ovom entitetu pokazuje da bi oni trenutno mogli zaposliti oko 5 hiljada radnika.

Međutim, radnika je sve manje, a najviše ih nedostaje u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, saobraćaju i prerađivačkoj industriji. Ta bi informacija mogla pomoći onima koji se ove godine upisuju u srednju školu ili na studij.

Firme iz oblasti prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva i ugostiteljstva trenutno imaju najveći nedostatak radne snage. Većinom se traže radnici sa srednjom stručnom spremom i to trgovci, konobari, bravari, varioci, vozači kamiona, kuhari i konobari, stolari i zidari.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, radnika nedostaje u svim granama privrede, ali poslodavci ističu urgentno stanje u ugostiteljstvu i turizmu. Razlog ovome je što radnici iz ovih sektora tokom sezone masovno migriraju na hrvatsku ili slovenačku obalu, ali i u Austriju i Njemačku.

– Turizam i ugostiteljstvo zaista vape za radnom snagom, toliko toga nedostaje da danas, ja postavljam pitanje da li zaista tamo radi i 10 posto stručnog kadra, ono što bi trebalo da radi i što je nekad radilo – kaže Kasim Selimović, predsjednik Udruženja za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo PK TK, izvještava BHRT.

Kantonalna vlada već sedmu godinu realizuje program stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja na tržištu rada, ali sve je manji interes učenika da se školuju za ova zanimanja.

– Za svaku godinu, u skladu sa stanjem i potrebama tržišta rada, definišemo koja su to zanimanja, međutim, učenici jednostavno ne iskazuju interes za ovu vrstu zanimanja. Škole imaju kapacitet, škole ponude sve vrste stručnih zvanja i zanimanja, i ona koja su najatraktivnija i ona koja su manje atraktivna, međutim učenici se jednostavno ne opredjeljuju da upišu ova zanimanja – navodi Alisa Memić, pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona trenutno se nalazi 61.200 osoba koje traže posao, ali za najtraženija zanimanja ih nema dovoljno. Međutim, i za neka tražena zanimanja, iako nezaposlenih sa tim kvalifikacijama ima na evidenciji, poslodavci teško nalaze radnike.

– Prodavači i konobari, to je recimo čest primjer, na našoj evidenciji imamo preko 4.000 prodavača, ono je jedno od najtraženijih zanimanja, ne samo u Federaciji nego u Bosni i Hercegovini. I konobari takođe, mi ih imamo, ali ne možemo ih plasirati na tržište – dodaje Amela Makul, portparol Službe za zapošljavanje TK.

Jedan od razloga, navodi gospođa Makul, jeste što druga zanimanja rade poslove prodavača i konobara. Među drugim razlozima su svakako i tzv. pasivno prijavljivanje u Službu zapošljavanja jer se želi ostvariti samo pravo na zadravstvenu zaštitu, a ne aktivno tražiti posao. Takođe, često se radi o majkama sa malom djecom koje se teško odlučuju prihvatiti ponuđeni posao, ali i brojne ponude poslodavaca nisu atraktivne.

Izvor: Biznisinfo / BHRT

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.