Tijela iz podmornice najvjerovatnije nikada neće biti pronađena. Kako izgleda implozija podmornice? (VIDEO)

Kontraadmiral američke obalske straže Džon Mauger, jedan od ljudi koji su bili zaduženi za misiju spasavanja nestale podmornice „Titan“, izjavio je danas da tijela petorice putnika u podmornici možda nikada neće biti pronađena.

„To je nevjerovatno nemilosrdno okruženje tamo dole na morskom dnu i krhotine se podudaraju sa posljedicama katastrofalne implozije. Nastavićemo da pretražujemo, ali nemam odgovor za mogućnosti u budućnosti“, rekao je Mauger.

Britanski biznismen Hamiš Harding je živio u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. „Action Aviation“, kompanija za posredovanje u avionima u kojoj je Harding bio predsjednik, navela je da je on bio jedan od stručnjaka za misiju, koji je platio odlazak na ekspediciju.

Harding je bio milijarder avanturista koji je držao tri Ginisova svjetska rekorda, uključujući najduže trajanje na punoj dubini okeana na brodu sa posadom. U martu 2021. on i istraživač okeana Viktor Veskovo zaronili su na najnižu dubinu Marijanskog rova. U junu 2022. otišao je u svemir na raketi New Shepard kompanije „Blue Origin“.

 U objavi na Fejsbuku u subotu, Harding je rekao da je „ponosan“ što je dio misije.

 „Zbog najgore zime u Njufaundlendu u posljednjih 40 godina, ova misija će vjerovatno biti prva i jedina misija na Titaniku 2023. godine“, objavio je on. „Prozor za vremenske prilike se upravo otvorio i mi ćemo pokušati da zaronimo u nedjelju“, dodao je.

Otac i sin Šahzada i Suleman Davud bili su članovi jedne od najistaknutijih pakistanskih porodica. Njihova porodica je u izjavi rekla da su obojica bili na brodu.

Njihova firma, „Davood Hercules Corp.“, sa sjedištem u Karačiju, bavi se poljoprivredom, petrohemijom i telekomunikacionom infrastrukturom.

Šahzada Davud je takođe bio u odboru povjerenika kalifornijskog SETI instituta koji traga za vanzemaljskom inteligencijom. Davudovi su živjeli u Velikoj Britaniji, navodi SETI.

On je takođe bio član Globalnog savetodavnog odbora u dobrotvornoj fondaciji, koji je osnovao britanski kralj Čarls III da bi se bavio nezaposlenošću mladih. Diplomirao je na Univerzitetu Bakingem u Ujedinjenom Kraljevstvu i Univerzitetu Filadelfija (sada Univerzitet Tomas Džeferson) u SAD.

Pol Anri Nargole je bio bivši oficir francuske mornarice koji je smatran stručnjakom za Titanik nakon višestrukih putovanja do olupine tokom nekoliko decenija. Bio je direktor podvodnog istraživanja za E/M Group i RMS Titanic Inc., izvršio je 37 ronjenja do olupine i nadgledao je pronalaženje 5.000 artefakata.

Bio je vođa ekspedicije na tehnološki najnaprednijem zaronu na Titanik 2010. godine, koji je koristio sonar visoke rezolucije i 3D optičko snimanje na Titanikovom pramcu i krmi, kao i na polju krhotina.

Dok je bio u Francuskom institutu za istraživanje i eksploataciju mora, vodio je prvu ekspediciju za oporavak na Titaniku 1987. godine.

Ekspediciju Titana organizovala je kompanija Oušn Gejt Ekspedišn, što je bilo treće takvo putovanje do olupina Titanika, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine, kada je preživelo samo oko 700 od otprilike 2.200 putnika i članova posade.

Stokton Raš je osnovao Oušn Gejt 2009. godine kako bi obezbijedio podmornice sa posadom za podvodne istraživače, navodi se na veb stranici kompanije. Raš je bio pilot Titana. 

Privatna kompanija sa sjedištem u Vašingtonu počela je da dovodi turiste na Titanik 2021. godine kao dio svojih napora da zabilježi sporo propadanje olupine. 

U intervjuu za CBS njuz prošle godine, Raš je branio bezbjednost svoje podmornice, ali je rekao da ništa nije bez rizika. 

On je postao najmlađi pilot na svijetu sa 19 godina 1981. godine, a na koledžu je upravljao komercijalnim avionima, prema biografiji njegove kompanije. 

Pridružio se kompaniji McDonnel Douglas Corp. 1984. kao inženjer za testiranje letenja. Tokom proteklih 20 godina, nadgledao je razvoj više uspješnih poduhvata u oblasti intelektualne svojine, premosi Glas Srpske.

Kako izgleda implozija podmornice? (VIDEO)

Američka obalska straža potvrdila je na konferenciji za novinare da su svi putnici podmornice poginuli. Pronađeno je pet dijelova podmornice. Neki od njih su pripadali kapsuli koja je održavala pritisak unutar podmornice.

– Јutros je podvodno vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo repni dio podmornice Titan. Plovilo je naknadno otkrilo dodatne ostatke iz podmornice. Krhotine su u skladu sa komorom pod pritiskom. Odmah smo obavijestili porodice posade nakon toga. Moje saučešće svim porodicama. Ne mogu samo da zamislim kako se osjećaju i nadam se da će ovo otkriće pružiti utjehu – rekao je kontraadmiral DŽon Mauger, komandant američke obalske straže.

Za sada sve ukazuje na imploziju koja je nastala prilikom spuštanja ka olupini Titanika.

Prije nekoliko godina objavljen je video kako izgleda implozija podmornice. Ovaj animirani snimak objavljen prije nekoliko godina pogledalo je preko šest miliona ljudi, prenosi Srpskacafe / RTRS.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.