TEMPIRANE BOMBE U VAŠEM STANU Električar detaljno objasnio šta su najčešći uzroci požara u vašem domaćinstvu

Samo za poslednja 24 sata tri velika požara u Srbiji. U jednom od njih, koji je izbio u Sopotu nastradalo je jednogodišnja djevojčica. U zimskom periodu, požari su učestali zbog opterećenosti električnog sistema i grijalica ostavljenih bez nadzora.

Požari u zimskom periodu nisu rijetki, a u danu se u čitavoj Srbiji desi i do 70 intervencija. Najčešći uzroci požara su kvar na instalacijama ili loše održavanje ložišta.

– Najčešći uzroci su nepravilno rukovanje pećima na čvrsto gorivo, nestručno rukovanje električnim grijalicama, ostavljanje zapaljivih stvari blizu električnih grijalica, preopterećenje električnih instalacija i neispravna instalacija u zgradama, kućama je vrlo često uzrok nastanka požara – kaže Aleksandar Krstić, šef odsjeka u upravi za Vatrogasno-spasilačke jedinice.

Kako bismo spriječili požare, potrebno je redovno održavanje dimnjaka, kupovina provjerenih produžnih kablova i neostavljanje grijnog tijela bez nadzora, kaže naš sagovornik.

A da li su peći koje kupimo za par hiljada dinara pouzdane, produžni kablovi dugotrajni, a punjači za telefon bezbjedni, pitali smo električara.

– Moje iskustvo je da su kvarcne grijalice najgori vid grijanja. One griju donju površinu, tepihe, etisone, parket, bilo šta i podiže temperaturu. Samim tim, kućni ljubimci, starije osobe mogu da obore tu grijalicu i da naprave požar. Iskustva su i da punjač i ako ostane na mreži mogu da naprave požar  – kaže za Blic električar Din Ugljanin.

On dodaje da produžni kablovi samo za male uređaje kao što su mikseri, telefoni, televizori su dozvoljeni za produžne kablove koji su atestirani. Grijna tijela ne, to nikako nije dozvoljeno.

– Grijna tijela nisu dozvoljena da se koriste preko produžnih kablova, iako na njima piše 3000 vati, to nisu uređaji koji moraju da idu direktno na mrežu – navodi Ugljanin.

Na pitanje, smijemo li sami gasiti požar, vatrogasci kažu: „požar se gasi čašom vode“, što znači da je primjećen na vrijeme.

Ukoliko je riječ o požaru na eletričnim instalacijama ili uređajima, jedini savjet je isključiti uređaj iz struje, a potom odmah pozvati vatrogasce. Nikako gašenje vodom. Čak i ako je bio mali požar, uvijek je savjet pozvati vatrogasce jer se može desiti da požar bukne iznova, prenosi Srpskainfo.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.