Teku pripreme za eksperimentalnu malu maturu: Đacima šansa da pokažu znanje

U svim osnovnim školama u Srpskoj uveliko se pripremaju za eksperimentalnu malu maturu koja će biti održana krajem maja, a prosvjetari se nadaju da će rezultati ovaj put biti bolji nego lani, kada je tačna rješenja iz srpskog jezika ponudilo manje od polovine testiranih đaka, a iz matematike tek nešto više od trećine.

Test iz srpskog jezika i jezika bošnjačkog naroda, za one koji ga izučavaju, pred đacima će se naći 29. maja, dok je 30. maj rezervisan za provjeru znanja iz matematike. Od školske 2020/2021. godine mala matura trebalo je da bude obavezujuća, gdje bi se rezultati vrednovali prilikom upisa učenika u srednje škole. Međutim, zbog pandemije virusa korona to nije bilo moguće pa je i eksperimentalna mala matura bila na trogodišnjoj pauzi.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području banjalučke regije i direktor  banjalučke OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen rekao je za “Glas” da je cilj sprovođenja eksperimentalne male mature uvježbavanje procedure prije nego što ovaj vid testiranja postane stalna praksa.

– Ove godine na malu maturu bi trebalo da izađe i oko 130 učenika devetog razreda naše škole. Prošle godine nismo učestvovali, jer smo bili obuhvaćeni u prvom krugu, odnosno prije pandemije – kazao je Popržen.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Predrag Račanović kazao je da će ove godine prvi put sve osnovne škole sa ove regije učestvovati u eksperimentalnoj maloj maturi.

– Škole su sprovele sve potrebne procedure za održavanje eksperimentalne male mature. Republičkom pedagoškom zavodu dostavili smo spiskove angažovanih nastavnika u komisijama – kazao je Račanović.

Sada je, istakao je on, na nastavnicima srpskog jezika i matematike da u skladu sa nastavnim planom i programom đake što bolje pripreme za ovogodišnje testiranje.

 – Očekujemo da će učenici devetog razreda ove godine biti spremni da pokažu visok nivo znanja iz matematike i srpskog jezika koje su stekli tokom osnovnog obrazovanja – rekao je Račanović.

Da bi mala matura trebalo da postane obavezna, smatraju i u osnovnim školama na području Šamca, Modriče, Pelagićeva, Donjeg Žabara i Vukosavlja. Prema riječima predsjednice ovog aktiva Zorice Vasiljević, pripreme za ovogodišnju provjeru znanja su u toku i sve ide po planu zahvaljujući iskustvu iz prethodnih godina.

– Đaci su na testiranju prethodnih godina uglavnom bolje znanje pokazivali iz srpskog jezika, dok im je matematika nešto teže padala – kazala je Vasiljevićeva.

Analize eksperimentalne mature za školsku 2022/2023. godinu, koje su dostupne na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda, pokazale su da je ukupan procenat riješenosti zadataka iz srpskog jezika bio 45,09 odsto, što pripada niskom nivou postignuća. Ukupan procenat riješenosti zadataka iz matematike iznosio je 35,28 odsto što, kako je navedeno u ovom dokumentu, pripada nivou postignuća “ne zadovoljava”.

Zadaci

Zbirke zadataka za malu maturu u Srpskoj su spremne i mogu se naći na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda. Zbirka iz srpskog jezika, koju je pripremalo više nastavnika, obuhvata zadatke iz gramatike, pravopisa i književnosti. Kada je riječ o zbirci iz matematike, pred devetacima će se naći skupovi, brojevi i operacije, zatim algebra i funkcije, te obrada podataka, geometrija i mjerenje.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.