Šta je navedeno u analizi na osnovu koje će biti određen minimalac u Srpskoj

Poslodavci i sindikat sutra nastavljaju pregovore o povećanju najniže plate u Srpskoj, a pred njima će se naći analiza o makroekonomskim pokazateljima koji treba da odrede dalji tok kretanja minimalca.

analizi koja je posjedu „Glasa Srpske“ navedeni su podaci o cijenama, inflaciji, primanjima po djelatnostima, ali i uporedni podaci o iznosu najniže plate u Srpskoj sa zemljama regiona.

U analizi je navedeno da je u periodu januar-jun 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u Republici Srpskoj zabilježen je rast prosječnih godišnjih cijena od 10,3 odsto, dok su u junu 2022. godine u odnosu na jun 2021. godine cijene porasle za 14,3 odsto.

Prosječna neto plata isplaćena u junu 2022. godine iznosila je 1.157 KM i nominalno je veća za 4,7 odsto, a realno za 3,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.  U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plata nominalno je veća za 16,4 odsto a realno za 1,8 odsto. Prosječna bruto plata isplaćena u junu 2022. godine iznosila je 1.749 KM.

Navedeno je  i da je najniža plata u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine povećavana u četiri navrata, sa 266 evra u 2021. godini na 332 evra od maja 2022. godine.

Pregovori o najnižoj plati počeli su polovinom jula i to na zahtjev Saveza sindikata RS koji traži da najniža plata u Srpskoj budu povećana. Poslovna zajednica protivi se tome zahtjevu te navodi da većina firmi ne bi izdržala dalji rast minimalca.

Vlada Srpske je krajem prošle godine povećala najnižu platu sa 540 na 590 maraka. Uprkos protivljenju poslovne zajednice sredinom maja iznenada je Vlada RS prelomila i posegla za novim rastom minimalca na 650 maraka. Nedugo nakon toga, Savez dinsikata RS je uputio zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice kako bi otpočeli pregovori o novom rastu najniže plate, a socijalni partneri su za sto sjeli polovinom jula.

Analizu možete da pogledate ovdje.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.