Sportska dvorana u Doboju obnovljena, pa srušena – „Dobojska Arena“ kao Skadar na Bojani

Na gradbenoj tabli piše da je rok za završetak „konstruktivne faze rekonstrukcije dvorane“ novembar 2020. godine.

Na predizbornoj tribini SNSD-a u jesen 2018. godine je rečeno da će “već idući izbori biti u novoj sportskoj dvorani”. Od tada su izbori održani dva puta, ali ne u dvorani.

A aktuelni gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je početkom februara 2020. godine izjavio da „radovi teku planiranom dinamikom“.

  • Sve ide svojim tokom, tako da sam siguran da će sportska dvorana biti završena u ugovorenom roku od 18 mjeseci – rekao je Jerinić prije 23 mjeseca.

Što se cijene poduhvata tiče, sada se operiše cifrom od „oko 8 miliona maraka“, ali pitanje je na šta će sve to izaći.

Jer, ambiciozno je planirano da nova dvorana ima 7.700 kvadrata, 2.054 sjedeća mjesta i sve ostalo što je potrebno kako bi se ispunili strogi standardi Međunarodne rukometne federacije IHF.

U stvarnosti, dobojski srednjoškolci već tri godine nemaju gdje da rade fizičko, a rukometaši „Sloge“ na treninge i premijerligaške utakmice putuju u selo u Osječane.

  • Nije nam problem putovati tih petnaestak kilometara, ali je u dvorani u Osečanima hladno. Grijanja nema, a izolacija je čudesna: zimi cvokoćemo, a ljeti se ne može izdržati od vrućine – kaže mladi rukometaš Radomir Stojanović.

Rukometaši, napola u šali, kažu da se „nadaju“ da se neće plasirati za evropska takmičenja, jer ako se to desi, biće u ozbiljnim problemima.

Doboj rukometas Radomir Stojanovic

Radomir Stojanović, foto Impuls

Doboj rukometasi Sloge

Rukometaši „Sloge“

Vojislav Rađa, jedan od najpoznatijih dobojskih rukometaša stare garde, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i selektor reprezentacije BiH, a danas predsjednik Skupštine RK „Sloga“, smatra da situaciju u vezi sa izgradnjom sportske dvorane treba „ipak posmatrati racionalno“.

  • Dvorana je potrebna, ne samo sportistima, nego i gradu, ali to je ozbiljan projekat. Ne znam gdje je zapelo, ali vjerovatno je ponestalo para, vidite kakva su vremena – kaže Rađa.

Dodaje da sada mnogi „pametuju“, ali kad se o tome odlučivalo niko nije bio protiv izgradnje nove dvorane.

-I ja sam, kao odbornik, digao ruku za tu odluku – kaže Rađa.

Rađa je bio odbornik SNSD, kada je ova partija bila u opoziciji u Doboju. Izabran je 2016. godine, ali je nakon dvije godine odustao i vratio stranci mandat.

  • Shvatio sam da politika ipak nije za mene– kaže Rađa.

Socijalističke partije i jedan od ukupno dvoje opozicionara u Skupštini Grada Doboja.

Gligorić priznaje da nema dovoljno informacija o „slučaju Sportska dvorana“, jer, kako kaže, biti odbornik u Doboju, nije isto kao biti odbornik u nekoj drugoj lokalnoj zajednici.

  • Vlast bukvalno od nas krije skupštinske materijale. Čak i prijedlog budžeta dobijemo dvije minute prije početka sjednice – kaže Gligorić.

Dodaje da se tako pred odbornicima našao i prijedlog odluke o rekonstrukciji sportske dvorane, uz obrazloženje da će „Vlada Republike Srpske pomoći rekonstrukciju“.

  • Naravno da smo tu odluku podržali. Ali, oni su izigrali Skupštinu i ta je dvorana, pod firmom „rekonstrukcije“ srušena do temelja, a onda su počeli da je grade iznova. Gdje je završio materijal od srušene dvorane, jedno je od pitanja na koje bi trebalo da odgovori izvođač, odnosno nadzorni organ – kaže Gligorić.

Na zvanične upite, zašto se zastalo sa gradnjom, opozicija, tvrdi Gligorić, nikad nije dobila odgovor. Nezvanično, ponestalo je para.

Pitanja bez odgovora

Iz Gradske uprave Doboja nismo dobili odgovore na pitanja o rušenju stare i izgradnji nove sportske dvorane u ovom gradu, niti o cijeni, rokovima i načinu finansiranja.

Prvo nam je rečeno da „gradonačelnik nije tu“, a samo on može da „signira mejlove“, odnosno da odredi ko će odgovoriti na koji upit. Dva dana smo čekali da gradonačelnik Boris Jernić odluči da se novinarskim pitanjima pozabavi njegov šef kabineta Dragan Vaslić. Ali, Vasilić je imao mnogo obaveza, pa se čekanje odužilo.

Ukoliko do kraja godine dobijemo odgovore Gradske uprave, „Impuls“ portal će ih objaviti.

  Izvor: Impuls 

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.