SPC DANAS SLAVI SVETOG VRATOLOMEJA I VRNAVA: Obustavljaju svi poslovi u polju, a ovo se nikako ne prašta

PRAVOSLAVNA crkva i njeni vijernici danas slave praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave.

Foto: SPC

Sveti apostol Vartolomej jedan od dvanaest velikih apostola. Po svemu izgleda, da je Vartolomej i Natanail jedno isto lice. Udružen sa apostolom Filipom i sestrom Filipovom, djevicom Marijamom – a za neko vrijeme i sa svetim Jovanom Bogoslovom – propovjedao Jevanđelje najpre po Aziji, potom u Indiji i, najzad, u Jermeniji, gde je i skončao mučenički.

Sveti Vartolomej javio se u crkvi prepodobnom Josifu Pesmopiscu, odjeven u bijele rize, i blagoslovio ga Jevanđeljem, da bi mogao pevati pjesme duhovne: „Neka s jezika tvoga poteku vode nebesne mudrosti!“ Još se javio i caru Anastasiju (491-518) i rekao mu, da će mu čuvati novosazidani grad Dari. Docnije su mošti ovog velikog apostola prenošene u Benevent pa u Rim. Nad njima su se dešavala velika i strašna čudesa.

Smatra se da su Vartolomej i Natanailo jedna ista ličnost. Naime, Natanailo pominje se kao jedan od dvanaestorice u Jovanovom Jevanđelju, dok se u ostalim Jevanđelima pominje Vartolomej.

Sveti apostol Varnava jedan od Sedamdesetorice. Rođen na Kipru od bogatih roditelja iz plemena Levijeva i učio se zajedno sa Savlom kod Gamalila. Zvao se najpre Josif, no apostoli su ga prozvali Varnavom, Sinom Utehe, pošto je umeo vanredno da teši ljudske.

U našem narodu ovaj praznik se naziva i Vratoloma (Vrtoloma), a danas se obustavljaju svi poslovi na polju.

Narod kaže da se djeci brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rijekama, a ženama da „bućkaju“ mleko. U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim dijelovima zemlje vjeruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva usijeve i strogo pazi da neko ne ore. Veruje se da Vartolomej ne prašta nevjernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usijevi propadnu.

Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju. U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se rijetko dešava.

Izvor: vecernjenovosti.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.