Sindikat RS: Radnici prijavljuju NEDOZVOLJEN RAD za praznike

Savez sindikata RS kao jedina, većinska reprezentativna organizacija radnika, poziva Inspektorat Republike Srpske, inspektore na nivou lokalnih zajednica da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pojačaju rad na terenu i po prijavama radnika o nepoštivanju i neprovođenju Zakona o praznicima, izvrše kontrole i tako zaštite prava radnika i prava dobrih poslodavaca.

Nakon poziva Saveza sindikata RS, da se poštuje i provodi Zakon o praznicima, sindikatu se obratio značajan broj radnika čiji poslodavci u skladu sa zakonskim propisima ne trebaju da rade za vrijeme praznika, ipak odlučili da svojim radnicima uskrate pravo koje im je zakonom zagarantovano.

Još jednom pozivamo Inspektorat RS, kao i inspektore na nivou lokalnih zajednica da provjere pristigle prijave i ako utvrde nepravilnosti da postupe u skladu sa zakonom, navode iz Saveza sindikata RS.


 

Kako prijaviti kršenje Zakona o praznicima

Imajući u vidu  da su pred nama u Republici Srpskoj vjerski i državni praznici, a koji su prema Zakonu o praznicima Republike Srpske neradni dani, Savez sindikata Republike Srpske poziva sve radnike u Srpskoj, koji su od svojih poslodavaca dobili obavještenje  da su obavezni raditi na praznične dane, da nam ih prijave.

Radnici mogu slobodno, bez ikakve bojazni, prijaviti svoje neodgovorne poslodavce, lično ili anonimno na e-mail: [email protected].

 

Podsjećamo sve radnike i poslodavce da su prema Zakonu o praznicima u Republici Srpskoj neradni dani:

  • 26. april, Veliki petak,
  • 29. april, Veliki ponedjeljak,
  • 1. i 2. maj, Međunarodni praznik rada i
  • 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Napominjemo da se ovaj poziv ne odnosi na poslodavce i radnike koji su po zakonu dužni obezbjediti minimum procesa rada kako ne bi nastale štetne posljedice za građane i državu, kao i na poslodavce koji su odlukama lokalnih skupština i gradonačelnika dobili dozvolu za rad na dane vjerskih i državnih praznika.

Radnicima  koji rade  na  dane vjerskih i državnih praznika, u skladu sa zakonom, plata se uvećava  za 40 %.

Svi poslodavci koji ne budu postupali u skladu sa zakonskim odredbama biće prijavljeni Inspekciji rada.

Ovaj poziv je izraz potreba radnika, jer je to jedini način da zaštite svoja prava, a da pri tom ne trpe nikakve posljedice, navode iz Saveza sindikata RS.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.