Sindikat i poslodavci bez dogovora o iznosu najniže plate

Unija poslodavaca Republike Srpske ponudila je danas na sastanku sa Savezom sindikata Srpske veći iznos najniže plate od prvobitnih 673 KM, ali ni novi prijedlog nije bio zadovoljavajući za postizanje dogovora, jer je sindikalni zahtjev da taj iznos bude najmanje 800 KM, rekla je Srni predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić.

Mišićeva je istakla da je ovo pitanje veoma bitno za oko 70.000 radnika u Republici Srpskoj. „Nastavljamo pregovore i vidjećemo da li ćemo do ponedjeljka /23. januar/ uspjeti da se dogovorimo ili ćemo se dogovoriti na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta ili nećemo, pa će tu odluku o najnižoj plati, u skladu sa zakonom, donijeti Vlada Republike Srpske“, rekla je Mišićeva nakon sastanka u Banjaluci.

Ona je naglasila da dobijanje plate u kovertama treba vratiti u legalne tokove i da svaka ozbiljna država koja želi da se u ovoj oblasti uvede red treba da donese odluku da se obračuna sa sivom ekonomijom. Mišićeva je napomenula da zvanični podaci pokazuju da je u prošloj godini realni rast plata u Republici Srpskoj bio 24 KM mjesečno.

„Ako govorimo o realnom sektoru, odnosno prerađivačkoj industriji, vidjećemo da je procentualni realni rast bio 1,1 i kada pretvorimo u novac to je 12 KM. To jasno šalje poruku da se plate moraju povećati“, rekla je Mišićeva.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da očekuje da konkretniji dogovor bude postignut na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, te napomenuo da je rast najniže plate bio veći u Srpskoj nego u okruženju i da se ne smije ići preko određene ekonomske norme kojom bi ugrozili poslovanje određenih preduzeća.

On cijeni da je važnija borba protiv sive ekonomije jer bi sredstva koja se na taj način prikupe mogla biti usmjerena u budžet Srpske i na plate radnika. Trivić je naveo da su na sastanku razgovarali o najnižoj plati, najnižoj poreskoj osnovici, borbi protiv sive ekonomije i nelegalnoj isplati plata.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske biće održana u ponedjeljak, 23. januara, potvrđeno je iz Vlade Srpske. Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je ranije da je Ekonomsko-socijalni savjet taj koji po zakonu treba da donese odluku o najnižoj plati u Republici Srpskoj i da će Vlada donijeti tu odluku ako to ne bude urađeno na predstojećoj sjednici ovog savjeta. 

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.