Sberbanka ima pravo da traži Merkator

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Leks Agrokora za Sloveniju, što znači da će banka moći da zatraži Merkator u zamjenu za dug Agrokora.

Leks Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana povjerilaca.

Način sprovođenja restrukture Agrokora koji je izabrala Hrvatska — takozvana materijalna konsolidacija — izjednačava povjerioce koji su u različitim položajima.

Po Leks Agrokoru, povjerioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim dijelovima Agrokorovog konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što Agrokor ima povjerioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Leks Agrokora za Sloveniju.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je Agrokorov povjerilac i traži da dobije dionice Merkatora, koji je među onim dijelovima Agrokora koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Leks Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda Merkator i da prihod podijeli svim kreditorima, kaže za Dnevnik profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najvjerovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći dio Merkatora na sudu.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 posto dionica u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B. V.

Žalbu protiv Leks Agrokora u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi Leks Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

– U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli – izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek.

– Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Merkatora na brži i efikasniji način – dodao je on.

Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada povjerioci Agrokora moći da zahtijevaju plaćanja iz Agrokorovog udjela u Merkatoru.

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.