Sastanak usorskih gospodarstvenika s predstavnicima resornih ministarstava

Na poziv Općinskog načelnika općine Usora Zvonimira Anđelića održan je tematski sastanak usorskih gospodarstvenika s  predstavnicima resornih ministarstava. Teme sastanka/skupa bile su opća situacija gospodarstva u Usori, osnivanje udruge poduzetnika i obrtnika, i mogućnost ostvarivanja olakšica za članice Obrtničke komore, prenosi Hrvatski Medijski Servis. 

Sastanak je iniciran ranijim radnim posjetama predsjednika Gospodarske komore Federacije BiH dr.sc. Marka Šantić i predsjednika Obrtničke komore Federacije BiH Željka Babić, kojom prigodom je konstatirana potreba boljeg organiziranja poslovne zajednice u Usori u funkcionalnu asocijaciju u vidu udruge koja bi bila partner tijelima vlasti na lokalnoj i županijskog razini, te zagovornik interesa i potreba koje bi se zastupale kod donošenja po poslovnu zajednicu značajnih propisa i razvojnih planova.

IMG 3807 IMG 3803 IMG 3805

U uvodnom dijelu Općinski načelnik Zvonimir Anđelić, kao domaćin skupa pozdravio je nazočne i izrazio želju i potrebu općinske uprave da u poslovnoj asocijaciji Usorskih gospodarstvenika dobije sugovornika i partnera, kako bi se objektivnije utvrđivala razvojna politika i bolje zadovoljavale potrebe gospodarstvenika.

Anto Bonić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo i financije je nazočne upoznao sa pokazateljima stanja u gospodarstvu općine Usora, koje je razmatralo i usvojilo Općinsko vijeće na IX. sjednici koncem mjeseca kolovoza. Prema tim pokazateljima na dan 17.08.2017. godine u općini Usora, kod Porezne uprave, registriran je 221 porezni obveznik sa ukupno 1.445 zaposlenih, što je za 50,99% veća zaposlenost od registrirane (statističke) zaposlenosti s kraja 2016. godine (957). Prema procjeni Porezne ispostave Usora tijekom ove 2017. godine povećana je zaposlenost za preko 200 novozaposlenih radnika, što je povećanje od gotovo 16% za 7,5 mjeseci. U strukturi poslovnih subjekata evidentirano je u 2017. godini funkcioniranje 5-javnih poduzeća, 11-javnih institucija i ustanova, 103-privatna poduzeća, 54-obrtničke radnje, 11-prijevozničkih djelatnosti, 9-trgovinski radnji i 14-ugostiteljskih radnji. Najveći poslodavci u Općini Usora gospodarska društva „Global metal construction“ d.o.o. Usora i „PREISS“ d.o.o. Usora sa po 150 zaposlenih, a preko 100 zaposlenih imaju društva MEPROMEX d.o.o. Usora i ĆOSIĆPROMEX d.o.o. Usora. Krajem 2016. godine ‘stupanj zaposlenosti’ bio je 53,7% i ‘stupanj nezaposlenosti’ 46,3%, što je neznatno bolje stanje nego u ZDŽ. Na evidenciji Biroa rada Usora u srpnju 2017. godine evidentirano je 739 nezaposlenih osoba, što je za 85 manje nego s kraja 2016. godine i 181 nezaposleni manje nego s kraja 2015. godine.

Prosječna plaće u 2016. godini u Općini Usora je iznosila 726 KM, što je gotovo kao i prosjek u ZDŽ i iznosi 87% od prosjeka u FBiH, ali je i znatno veća nego u pojedinim „zvučnim“ općinama u našoj županiji. Vanjskotrgovinska razmjena, odnosno pokrivenost uvoza izvozom u Općini Usora u 2016. godini iznosila je 219,63%, odnosno 247,31% (po podacima UNO), sa pozitivnim saldom robne razmjene od 21.078.000,00 KM, što je dvostruko više od ZDŽ i FBiH. Naime, registriran je uvoz od 14.309.000 KM, a izvoz je bio 35.387.000 KM, što zorno govori o proizvodnoj i izvoznoj orjentaciji usorskog gospodarstva. Komparacije radi, pokrivenost uvoza izvozom u ZDŽ iznosi 95,24%, dok je u FBiH 57,30%. Indeks razvijenosti općine Usora prema socio-ekonomskim parametrima u 2016. godini bio je 89,1 % od razine FBiH i po tome je Usora rangirana kao 40. općina od 79 u FBiH. Ukazano je i na loš rejtig Bosne i Hercegovine po lakoći poslovanja i indikatorima za lakoće poslovanja rangirana, koja je trenutno na 87. mjestu u svijetu, znatno iza zemalja u okruženju. Tu je i negativni pokazatelji po pitanju nataliteta, odlazak mlađe biološki reproduktivne populacije u zemlje zapadne Europe, što će se negativno odražavati na projekcije budućeg razvoja.

IMG 3808 IMG 3809 IMG 3811

Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH ukazao je na potrebu osnaživanja sektora obrta, kako bi bili dovoljno snažan partner tijelima vlasti kod donošenja propisa koji reguliraju uvjete poslovanja ovoga dijela gospodarstva. Kako vid potpore/ bonitet koji pruža ova komora potencijalnim članicama, prema ranije dostavljenim popisima od Općine, uručeni su pomoćniku načelnik Boniću kartice od ‘Energopetrol d.d.’ kojim obrtnici ostvaruju popust kod kupovine naftnih derivata od 9 pf/lit. Planiraju se potpisati ugovori i sa INA-om, kao i osiguravajućim društvima Sarajevoosiguranje i Central osiguranje, za popust kod ugovaranja osiguranja od 15% na iznos premije.

Dr. dr.sc. Marko Šantić, dipl.oec., predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH istaknuo je kako je nužna dobra komunikacija/veza realnog i vladinog sektora, te kako su inozemne diplomate u BiH kroz ‘buldožder’ agendu napravili nepopravljivu štetu organizaciji poslovne zajednice koja je već bila ustrojenu po zapadnom modelu, tako da su napravili paralelne strukture i unijeli dodatnu pomutnju i narušili organizaciju poslovne zajednice. Također, Gospodarska komora je razočarana efektima tzv. ‘reformske agende’ koju provodi vlada premijera Novalića, kojemu je ova komora dala puno potporu na početku mandata, koji je uspostavio i provodio konzultacije sa socijalnim partnerima koji su otuđeni od realnoga sektora. Članstvo u gospodarskoj komori je dragovoljno i ova asocijacija će svim svojim kapacitetima biti na usluzi i servis poslovnoj zajednici, kada se ona unutar sebe u potrebnoj mjeri organizira.

IMG 3810 IMG 3812

Ministar za gospodarstvo Zlatko Jelić je izrazio zadovoljstvo pomacima u gospodarstvu Usore, koje se vidi, nakon sastanka održanog 10. ožujka 2017. godine, i po boljim efektima apliciranja na sredstva poticaja, tako da će Usorskim gospodarstvenicima ove godine biti odobreno oko 100.000,00 KM poticaja. Ministar Jelić je ukazao na potrebu da se poslovni sektor u Usori bolje organizira, tako da se uspostave mehanizmi bržeg i efikasnijeg kolanja informacija, između gospodarstvenika, uključujući i obrtnike, Općine i Ministarstva za gospodarstvo, te federalniih ministarstava.

Dr. Jozo Bejić, tajnik Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH ukazao je na nova rješenja u Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, koji je u fazi javne rasprave, i koji bi trebao omogućiti bolju poziciju na tržištu sektoru obrta, te MSP, koji su nositelji gospodarstva u BiH. Ukazao je i na otvoreni Javni natječaj za odabir korisnika kreditnih sredstava po programu „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“, koji omogućuje financiranje poslovnih aktivnosti pod povoljnijim uvjetima.

Mladen Perić, predsjednik Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDŽ je istaknuo kao je ovaj Savez postao partner županijskoj razini vlasti, te kako poslodavci iz 10 općina županije udruženi predstavljaju sugovornika kojega se ne može ignorirati. Najavio je održavanje izborne Skupštine Saveza, koja će se održati u četvrtak u Zenici, te inicirao određivanja predstavnika na toj skuptini ispred poslodavaca općine Usora.

Maja Kišić, direktorica Regionalne razvojne agencija za regiju Središnja BiH (REZ) potržala je zagovor o efikasnijem uvezivanju poslodavaca i obrtnika, jer se samo tako može efikasno aplicirati i povlačiti sredstva kroz različite programe. REZ Agencija može ponuditi nekoliko projekata od agrobiznisa do prekvalifikacije i potpore udrugama, a gospodarstvenici iz Usore trebaju iskazati svoje potrebe i uključiti se u aktivnosti Agencije, koja je i utemeljena kao potpora poslovnom sektoru i općinama osnivačima.

Na kraju je uz konstruktivne osvrte i pitanja usorskih gospodarstvenika utvrđen zaključak da tajnica postojeće Udruge poslodavaca Usora i Služba za gospodarstvo i financije organiziraju za slijedeći utorak u 18:00 sati u općinskoj dvorani sastanak poduzetnika (pravne i fizičke osobe) na kojemu bi se izvršio osvježenje Udruge i njena organizacijska transformacija, tako da postane Udruga poslodavaca i obrtnika općine Usora, na način da se iskoriste postojeća registracija udruge.

Izvor: hms.ba   Autor: Damir

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.