Rezultati testiranja pokazali: Obrazovni sistem ravan katastrofi

Petnaestogodišnjaci u BiH, u prosjeku, zaostaju tri školske godine u odnosu na vršnjake iz Evropske unije.

Petnaestogodišnjaci u BiH, u prosjeku, zaostaju tri školske godine u odnosu na vršnjake iz Evropske unije. Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitalačku pismenost, odnosno razumijevanje i interpretaciju različitih vrsta tekstova.

Panika i pritisci

Ove šokantne podatke obznanili su iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, a riječ je o dijelu rezultata PISA testiranja iz 2018. godine, međunarodne procjene znanja i vještina svih petnaestogodišnjaka u svijetu.

U svakoj normalnoj zemlji ovako porazni rezultati dovode do svojevrsnog društvenog fenomena koji su istraživači prozvali „PISA šok“, a koji uključuje medijsku paniku, političke pritiske, pa čak i pozive na ostavke u ministarstvima.

U BiH to, nažalost, nije slučaj jer, umjesto institucija, individue su te koje stalno upozoravaju na to da BiH ima izuzetno loš obrazovni sistem i da su rezultati učenika u BiH zabrinjavajući.

„Svi znaju da problem postoji, ali ne postoji društvena odluka da se neko bavi obrazovanjem. Takođe, unutar takvih institucija moraju raditi visoki profesionalci koji znaju kako se suočiti s rezultatima. Ovo je opšta inercija obrazovnog sistema, uz maliciozan odnos prema obrazovanju. Vrijeme je da izgovorimo da je ovo nacionalna strategija – da iz škola izlaze izuzetno nesposobna i nekompetentna djeca koja su možda budući birači, jer teoretskog objašnjenja nema“, kaže Nedim Krajišnik, voditelj Centra za obrazovne inicijative „Step by Step“.

Loši rezultati

Krajišnik, koji se već dugo bavi obrazovnim politikama u BiH, ističe da je situacija katastrofalna i da nam za 10 do 15 godina prijeti potpuna propast društva.

Nisu samo PISA rezultati loši. U okviru TIMSS 2019, međunarodnog istraživanja koje omogućava praćenje dostignuća u matematici i prirodnim naukama, pokazalo se da čak četvrtina bh. učenika četvrtog razreda osnovne škole ne dostiže ni osnovni nivo matematičkih znanja i vještina.

Izvor: akta.ba / avaz.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.