Raspisan tender za posljednju dionicu Koridora Vc na sjeveru Maglaj – Žepče

JP Autoceste FBiH su juče objavile međunarodni tender za izgradnju posljednje dionice autoceste na sjevernom dijelu Koridoru Vc. Radi se od dionici Ozimice – Poprikuše dužine 12 kilometara. Procijenjena vrijednost nabavke radova iznosi 300 miliona eura.

„jučerašnjim raspisivanjem tendera za izgradnju preostalih 12 kilometara, od Maglaja do Žepča, zaokružili smo izgradnju autoceste na sjeveru Koridora Vc. Završetak radova na ovom dijelu Koridora planiramo polovinom 2026. godine tako da bi tada sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Save, bio u potpunosti izgrađen”, kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. juna 2023. godine.

Na dionici Ozimice – Poprikuše predviđena je izgradnja devet mostova ukupne dužine 4.333 metara, a veći i zahtjevniji objekti su projektiranii preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Trasa uključuje i izgradnju pet tunela ukupne dužine 5.677 metara.

Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

Dionica Ozimice – Poprikuše finansirat će se iz sredstava osiguranih putem Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), prenosi Biznisinfo.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.