Promociju na “Fejsbuku” platili desetinama hiljada KM

Brojne političke stranke i njihove uzdanice na opštim izborima, koji su zakazani za nedjelju, 2. oktobra, od početka kampanje za reklamiranje i promociju na društvenim mrežama, prvenstveno na “Fejsbuku” iskeširali su već desetine hiljada maraka.

Ti “oglasi” su, do sada, prema podacima koje je Meta biblioteka reklama i oglasa učinila dostupnim svima na društvenoj mreži “Fejsbuk”, najviše novca izvukli sa računa SNSD-a, predsjednika DNS-a Nenada Nešića te funkcionera PDP-a i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Podatke o oglašavanju na toj društvenoj mreži moguće je pretraživati po danima, sedmicama, mjesecima, a vidljivo je, između ostalog, da gotovo sve stranke koje su aktivne na toj platformi imaju više stranica.

Ipak, na vrhu liste, koja obuhvata period od 27. avgusta do 25. septembra, je SNSD sa iskeširanih više od 32.150 maraka u tom periodu, a u stopu ga prati Nešić. Uz njegovo ime i prezime stoji 23.635 KM, a ispod njega je ime Draška Stanivukovića, koji sa tog profila ima uplaćenih nešto više od 11.000, ali ima i druge sa po nekoliko stotina ili hiljada KM.

Četvrto mjesto je zauzela Naša stranka, koja je za političko oglašavanje na “Fejsbuku” dala već 11.000, Miloš Stanišić je dao gotovo 8.000, koliko i, prema podacima Meta biblioteke, Hrvatska republikanska partija i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Visoko na listi su i Jelena Trivić, kao kandidat PDP-a za predsjednika Srpske, Ujedinjena Srpska, kao partija, banjalučki odbor SNSD-a i lider SPS-a Goran Selak.

Koordinator za odnose sa javnosti i medijima u Koaliciji “Pod lupom” Hasan Kamenjaković za “Glas” kaže da je plaćenog političkog oglašavanja na mrežama bilo i prije zvaničnog početka kampanje, zbog čega su neki kandidati, ali i političke partije, sankcionisani odlukama Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Pojedine prijave na adresu CIK-a stigle su od Koalicije “Pod lupom”, a Kamenjaković ističe da je očigledno da je masa kandidata odlučila da se najviše promoviše na društvenim mrežama.

– Ipak, ne pratimo same tokove troškova te plaćene kampanje na mrežama, ali bih bio oprezan sa brojevima iako je otvorena ta biblioteka, jer nema preciznih podataka o tome ko je koliko novca dao za određeni oglas – smatra Kamenjaković.

Naglašava da je reklamiranje na društvenim mrežama bilo dominantno i tokom posljednje kampanje za lokalne izbore.

– Sama pandemija virusa korona je prebacila izbornu kampanju u onlajn program. I prema našim istraživanjima i analizama, fokus kampanje je umjesto tog nekog tradicionalnog oglašavanja, koje je doduše još zastupljeno, ipak više na internetu – zaključio je predstavnik Koalicije “Pod lupom”, koja godinama pomno prati izborne cikluse u BiH.

Pojedini kandidati na predstojećim izborima koji na mrežama nastoje da pridobiju što više glasača nedavno su priznali i da su se već prvih dana kampanje našli u problemu, jer im je “Fejsbuk” odbijao objavu plaćenih tekstova.

“Fejsbuk” je, naime, kako su i sami pojasnili, uveo stroga pravila za BiH pa oni koji nisu verifikovali svoje profile ne mogu objavljivati plaćene oglase.

Kao razlog odbijanja navedeno je da oglas ima politički karakter i da je neophodno da ti profili budu verifikovani. Predsjednik Mladih socijaldemokrata Denis Šulić rekao je tada za “Glas” da je još tokom ljeta obaviješten da je “Fejsbuk” svrstao BiH među 20 zemalja u svijetu sa posebnim režimom oglašavanja političkih stranaka.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.