Poziv za B2B susrete – uključeni Doboj, Teslić i Derventa

Za  poljoprivredne subjekte iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i ostalih djelatnosti vezanih za agrobiznis za učešće u programu:

 Poslovno povezivanje u agro biznis sektoru – B2B susreti
  1. Uvod

USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede – FARMA II pokreće širok spektar aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentosti sektora agrobiznisa u Bosni i Hercegovini. Ova aktivnost, pod nazivom AgMENTOR centar podrške, omogućiće pristup kvalitetnim i raznovrsnim poslovnim uslugama koje će uticati  na rast i razvoj poljoprivrednih proizvođača, njihovih udruženja i zadruga ali i malih i srednjih preduzeća i drugih poslovnih subjekata iz ruralnih područja. Pored pružanja planiranih usluga, AgMENTOR centar predstavljaće „one stop-shop“ odnosno multifunkcionalnu lokaciju u kojoj će ruralni akteri imati podršku za unapređenje poslovanja i dostupnost svih informacija vezanih za razvoj poslovnih inicijativa. Implementator aktivnosti AgMENTOR centra podrške za sjeverozapadnu Bosnu i Hercegovinu je Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD).

  1. Opis aktivnosti

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sva zainteresovana pravna lica, organizacije i  preduzetnike iz opština sjeverozapadne Bosne i Hercegovine[1], a koja posluju ili obavljaju aktivnosti u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i ostalih djelatnosti vezanih za agrobiznis, da iskažu svoj interes za učešće u programu pod nazivom „Poslovno povezivanje u agro-biznis sektoru – B2B susreti.

Šta je cilj i koje su prednosti učešća privrednih subjekata u programu „Poslovno povezivanje u agro biznis sektoru – B2B susreti?

Cilj ove aktivnosti je poslovno povezivanje poljoprivrednih subjekata sa lokalnim i/ili regionalnim kompanijama iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije i drugih oblasti vezanih za agro biznis. Prednosti ove aktivnosti je šansa da se bosanskohercegovački poljoprivredni subjekti sastanu i uspostave poslovnu saradnju sa željenim partnerima koji dolaze iz države i regiona i da pri tome otvore mogućnost za dogovaranje određenih poslovnih aranžmana.

Koji subjekti mogu da imaju koristi od programa „Poslovno povezivanje u agro biznisu sektoru“?

Program može da bude od koristi svim poljoprivrednim subjektima iz oblasti agrobiznisa koji žele da steknu nove ili prošire postojeći krug partnera u poslovanju. Tako npr. poljoprivredni subjekt koji želi da pronađe kupca za plasman svojih proizvoda, kvalitetnog dobavljača za nabavku sirovina ili repromaterijala, finansijsku instituciju za obezbjeđivanje sredstava po povoljnim uslovima, partnera za zajedničke investicije ili partnera iz nekih drugih oblasti poslovanja, pomenute ali i druge poslovne konekcije može da ostvari putem učešća u ovom programu.

Kako se odvija program Poslovno povezivanje u agro biznis sektoru – B2B susretu?
  1. Održavanje jednodnevne oduke u cilju pripreme za B2B susrete

Nakon odabira poljoprivrednih subjekata (njih najmanje 10), CERD će organizovati jednodnevnu obuku u cilju njihove efikasne pripreme za što bolji nastup i predstavljanje pred potencijalnim partnerima na B2B susretu. Obuke će se odnositi na istraživanje tržišta, pregovaračke i prezentacijske vještine, detalje učešća na poslovnom sastanku i sl.

  1. Proces identifikovanja i stupanja u kontakt sa potencijalnim partnerima

Nakon održanog treninga, CERD će pristupiti identifikovanju potencijalnih poslovnih partnera iz čitave Bosne i Hercegovine, kao i iz regiona, na osnovu ranije definisanih potreba koje su poljoprivredni subjekti izrazili. Dakle, ukoliko je poljoprivredni subjekt izrazio interes za kupcem svojih proizvoda, implementator će nastojati da identifikuje i stupi u kontakt sa partnerima, te da ih pozove na B2B susrete odnosno sastanak sa poljoprivrednim subjektima.

  1. Održavanje sastanaka – B2B susreti

Esencijalni dio ovog programa su B2B susreti odnosno sastanci između poljoprivrednih subjekata i njihovih potencijalnih partnera, koji će biti identifikovani i pozvani od strane implementatora aktivnosti. Poljoprivredni subjekti će u toku B2B susreta, imati najmanje 3 sastanka sa partnerima iz oblasti za koje su izrazili interes, a svaki sastanak trajaće do 20 minuta. U toku sastanka, subjekti će ostvariti poslovni kontakt, predstaviti svoje poslovanje i proizvode/usluge, a sve sa svrhom dogovoranja određenog poslovnog aranžmana/saradnje.

U toku trajanja B2B susreta, organizovaće se Biznis forum. Biznis forum  će se organizovati s ciljem otvorene diskusije svih učesnika posmatrane aktivnosti o efikasnim modelima saradnje i poslovanja na polju poljoprivrede, prehrambene industrije i drugih oblasti vezanih za agro-biznis.

  • Način prijave

Zainteresovani poljoprivredni subjekti trebaju da popune prijavni obrazac i da ga pošalju na adresu [email protected]. Prijavni obrazac se sastoji iz dva dijela, prvog koji se odnosi na opšte informacije i drugog koji se odnosi na poslovna povezivanja – B2B susrete. Popunjen prijavni obrazac je potrebno dostaviti najkasnije do 25.11.2017. godine na naznačenu e-mail adresu.

Dodatne informacije

Bojan Ćikić

Projektni koordinator/Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD

78250 Laktaši

www.cerd.ba

Tel: 051 491 757

E-mail: [email protected]

[1] Opštine koje su uključene u aktivnost i koje ulaze u područje rada AgMENTOR centra podrške za Sjeverozapadnu BiH su: Velika Kladuša, Cazin, Bužim, Bihać, Bosanska Krupa, Krupa na Uni, Oštra Luka, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Jajce, Dobretići, Sanski Most, Ključ, Petrovac, Ribnik, Istočni Drvar, Mrkonjić Grad, Kupres RS, Šipovo, Jezero, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši, Gradiška, Srbac, Prijedor, Banja Luka, Kneževo, Kotor Varoš, Čelinac, Teslić, Prnjavor, Derventa, Doboj i Brod.

Izvor: cerd.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.