Potpisan sporazum: Veće plate zaposlenima u javnom sektoru

Resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture i pravosuđa Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci sporazum o povećanju plata za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru.

Sporazume su potpisali ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Sporazum su potpisali i predstavnici Sindikata uprave, Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić kaže da se povećanje plata posmatra kroz tri faze.

– Prva faza se aktuelizuje kroz povećanje cijene rada i to povećanje će radnici dobiti u junskoj plati. Druga faza je u avgustu kroz izmjene koeficijenata u kojoj će se plata dodatno povećati za 100 KM nominalno za svih 54.118 zaposlenih, što u procentualnom iznosu za čistačicu znači 18 odsto, a za direktora pet procenata. Treće dogovoreno povećanje slijedi od prvog januara i to samo za one radnike sa najnižim primanjima, na način da će se kroz izmjenu koeficijenata plate uvećati radnicima čije je osnovno primanje ispod republičkog nivoa (1.100 KM) biti uvećano dodatno pet odsto, čime se naš zahtjev u potpunosti ispunjava. Četvrta faza sporazuma definiše da se nakon prvog kvartala 2023. analiziraju prihodi, inflacija i troškovi života i srazmjerno tome uvećaju primanja svih zaposlenih – kaže Marić.

Kako kaže, plate čistačica za avgust, u odnosu na 29. april kada su u Narodnu skupštinu Srpske predali interpelaciju, biće veće za 160 KM, radnicima sa SSS 190 KM, radnicima sa VSS 260 KM, medicinskim sestrama od 180 do 230 KM, policajcima za 205 KM, nastavncima za 230 KM, doktorima od 250 KM do 330 KM…

– Radnicima sa NK i SSS od prvog januara plate će biti dodatno uvećane za još pet odsto ili od 60 do 90 KM – kaže Božo Marić.

Napominje da je sporazum produkt njihovog zahtjeva koji su 29. aprila predali u Narodnu skupštinu Republike Srpske u vezi sa interpelacijom o vraćanju prava na posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres.

– Nakon svih naših aktivnosti koje smo provodili u prethodnom periodu u vezi sa interpelacijom, ali i našeg obraćanja na skupu Ujedinjene Srpske, predsjednik SNSD Milorad Dodik izrazio je želju da kao predsjednik političke stranke sa najvećim brojem poslanika u NSRS i predsjednik stranke čiji kadar je na čelu Vlade RS, razgovara sa sindikatima na temu interpelacije. Taj sastanak je održan 30. maja i na istom su bili prisutni Milorad Dodik, resorni ministri finansija, uprave, zdravstva i MUP RS i predsjednici Sindikata uprave RS, Sindikata MUP RS, Sindikata doktora medicine RS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS. Interpelacija kao politički kvalifikovano pitanje otvorila je vrata da se konačno dobiju sve informacije koje su bile od značaja u vezi sa izdvajanjem naknada iz zakona o platama, ali i razlozi zbog kojih Vlada RS ne može ugroziti aranžman sa MMF – kaže Marić.

Reklame, knjigovodestvo, Marketing Doboj - GraniceDoboja,info
https://granicedoboja.info/marketing/

Napominje da je sastanak trajao pet i po sati i na kraju se došlo do kompromisa i najboljeg rješenja za 54.118 radnika u organima uprave, javnim službama, prosvjeti, pravosuđu, zdravstvu i policiji.

-Prilikom izrade sporazuma u obzir su uzeti naši zahtjevi da se kroz povećanja mora voditi računa o onim radnicima sa najnižim primanjima jer se povećanjem cijene rada došlo do dodatnih nominalnih razlika u platama zaposlenih – kazao je Marić.

Precizirao je da će radnici kroz ova povećanja definisana u Sporazumu finansijski dobiti novčani iznos “naknada”.

-Ovo povećanje će se odnositi i na zaposlene u oblasti prosvjete i pravosuđa, čiji sindikati nisu učestvovali u izradi Sporazuma, ali smo mi na sastanku sa Dodikom insistirali da i oni potpišu ovaj sporazum – tvrdi Marić.

On podsjeća da su interpelaciju u Narodnu skupštinu uputili zbog toga što je u trenutnoj zakonskoj formulaciji definisano da je u osnovnu platu zaposlenih uračunata naknada za topli obrok i regres, ali kada se izdvoji iznos tih naknada, ispada da je plata za veliki broj zaposlenih manja od najniže zagrantovane plate u Republici Srpskoj.

-Ovakav sporazum po prvi put radnicima daje garancije da ćemo imati stalni rast plata koji će pratiti rast inflacije i to mora postati praksa, bez obzira ko bio na vlasti. Potpisivanje sporazuma znači i odustajanje od zahtjeva za interpelaciju, što ne znači odustajanje od bilo kakvog prava kako se predstavlja u pojedinim medijima, već ispunjenje naših ciljeva. Ono što smo naučili da u budućnosti moraju više da se koriste parlamentarni mehanizmi, jer smo vidjeli da se cijeli politički vrh Republike Srpske okupio da riješi problem koji smo nametnuli kroz interpelaciju – smatra Marić.

Reklame, knjigovodestvo, Marketing Doboj - GraniceDoboja,info

Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić izjavila je da sporazum podrazumieva povećanje plate od 10 odsto za zaposlene u javnom sektoru od 1. maja kao i povećanje od 100 KM koje će se iskazati kroz koeficijent od 1. avgusta.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.