Porodilje sa područja TK će primati 1.000 KM godinu dana bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne!

Na inicijativu Kluba Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona ispravljena još jedna nepravda. Porodilje sa područja TK su izjednačene sa majkama porodiljama iz Kantona Sarajevo. Porodilje će usvojenom inicijativom primati iznos od hiljadu konvertibilnih maraka u vremenskom periodu od godinu dana nakon poroda. Inicijativa se odnosi na porodilje bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne.

”Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo jednoglasno usvojenom inicijativom koju sam predložio u ime Kluba DF kojim Tuzlanski kanton izjednačava iznos naknade za majke nakon porođaja, sa majkama porodiljama iz Kantona Sarajevo. Ovom inicijativom i naše majke porodilje će usvojenom inicijativom primati iznos od hiljadu konvertibilnih maraka (1000 KM) u vremenskom periodu od godinu dana (12 mjeseci) nakon poroda. Inicijativa se odnosi i na majke porodilje bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne. Majke porodilje nisu i neće biti manje vrijedne od majki iz Sarajeva ili bilo kojeg drugog kantona ili područja Bosne i Hercegovine. Vlada TK bi trebala već iduće sedmice, kao što joj je i naloženo hitno donijeti Odluku u skladu sa usvojenom inicijativom Kluba Demokratske fronte u Skupštini TK˝, izjavio je predsjednik Kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić.

Tuzlanka Mirha Skakić majka je osmomjesečne bebe. Kada bi, kaže, kao porodilja dobijala naknadu od 1.000 maraka, to bi joj u mnogome olakšalo svakodnevnicu. Izdataka je, kaže, mnogo, posebno imajući u vidu da su cijene svakim danom sve veće i veće.

„Bilo to u vidu bonova, poklon paketa ili direktne finansijske pomoći majci i njenoj porodici to bi označavalo ulaganje u zdravije djetinjstvo i zdraviji socijalni pristup majci i porodici kao stubu jednog društva“, kaže za FTV Mirha Skakić, majka osmomjesečne bebe.

Bilo kakvo sistemsko ulaganje u jačanje integriteta jedne majke označava odgovor na socijalno goruća pitanja društva u kojem živimo, dodaje Mirha. Inicijativa kojom će majke porodilje imati pravo na iznos od hiljadu maraka 12 mjeseci ranije je zaživjela u Sarajevskom, a danas i u Tuzlanskom kantonu.

Izvor: tip.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.