Popusti za studente spas u krizi

Studentske platne kartice, na osnovu kojih bi mogli ostvariti popuste na raznu robu i usluge, olakšale bi svakodnevicu i podigle standard budućih akademaca koji smatraju da bi Srpska što prije trebalo da se ugleda na Srbiju, gdje primjena tih benefita počinje uskoro.

Naime, akademci u Srbiji će od januara pomoću studentskih platnih kartica moći da ostvare 20 odsto popusta na vozne karte, a deset odsto na avio-karte, kao i da pazare namirnice po nižim cijenama u brojnim trgovinskim lancima, a imaće popuste u knjižarama kao i za kupovinu odjeće i obuće, te jeftiniju putarinu, dok studenti u Srpskoj popuste uglavnom ostvaruju u određenim fitnes centrima i agencijama za putovanje.

Predsjednik Unije studenata RS Andrej Ševa kazao je za “Glas Srpske” da bi mladima koji studiraju u Srpskoj nešto slično mnogo značilo, jer cijene ne prestaju da divljaju, dok plate roditelja stagniraju.

– Što se tiče nekih pogodnosti za studente, one se definišu na nivou studentskih parlamenata javnih univerziteta i uglavnom su fokusirane na neke sportske centre i teretane. Međutim, studentima bi najviše značilo kada bi imali određene popuste u trgovinama, poput radnji sa odjećom i obućom, te marketima sa prehranom – kazao je Ševa.

Dodao je da je cijena ishrane u studentskim domovima u Srpskoj dosta povoljna, ali mnogo bi značilo da i neki restorani, kao što je slučaj u Sloveniji, nude studentske menije.

Osim toga, studentima u Banjaluci je, istakao je on, potreban funkcionalan gradski prevoz koji je, uprkos popustu, i dalje dosta skup za studentski džeparac.

– Sličnu priču smo započeli još prije godinu-dvije i nadam se će ona uskoro zaživjeti i kod nas. Za tu našu ideju su potrebna sredstva, zbog čega ne možemo sami da je realizujemo, ali vjerujem da će nadležni imati sluha – kazao je Ševa.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nikola Šobot rekao je da svaka olakšica dobro dođe u teškoj finansijskoj situaciji.

– Jednom studentu, ne računajući smještaj i hranu, za život na mjesečnom nivou potrebno je najmanje 300 maraka, isto kao i svim drugim građanima koji rade i zarađuju – kazao je Šobot.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Željko Budimir rekao je da u narednom periodu u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma, koje sprovodi kampanju “Društveno odgovorni”, planiraju da i studentima omoguće određene olakšice i popuste.

– Nastojaćemo, kao što smo to i do sada radili, da pomognemo i olakšamo studentima. I sve ćemo, naravno, raditi u dogovoru sa studentskim predstavnicima – kazao je Budimir podsjećajući da je Srpska za studente uradila ono što nije niko u regionu, odnosno omogućila besplatno školovanje i smještaj za sve one koji redovno upisuju godinu na jednom od dva javna univerziteta.

Potrošači

Da bi nadležni trebalo da slijede primjer Srbije i studentima dodatno olakšaju, smatraju i zaštitnici prava potrošača.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja građana “Don” Murisa Marić kazala je da bez 1.000 maraka mjesečno više nijedan student ne može da preživi, jer mnogi nisu uspjeli da dobiju mjesto u studentskom domu.

– Da se samo za hranu izdvaja deset maraka dnevno, to je mjesečno 300 maraka. S druge strane, stanodavci nemaju osjećaja za studente, njima je važna samo dobra zarada, pa cijene kirije dižu u nebo. Jeftinije mogu samo proći oni roditelji čija su djeca uspjela da dobiju krevet u domu – kazala je Marićeva.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.