Podrška proizvođačima mlijeka u osnivanju malih radionica za preradu mlijeka

U Derventi je juče održan treći „Info dan“ u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje infrastrukture za pružanje podrške za unapređenje konkurentnosti i razvoj tržišta u sektoru mljekarstva“. Prethodna dva su održana u Banjaluci i Mrkonjić Gradu. Projekat finansiraju Vlada Švedske i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a partneri na projektu su Gradska razvojna agencija Banjaluke i Tehnološki fakultet Banjaluka.

Predstavnici agencije i fakulteta su zainteresovanim derventskim proizvođačima mlijeka predstavili zvanični program osposobljavanja za prerađivače mlijeka i programe obuke te način osnivanja mini farmi i radionica za preradu mlijeka. Predstavljen je i dobar primjer praktične primjene projekta-Poljoprivredna škola iz Banjaluke, u kojoj je sredinom maja otvorena radionica za preradu mlijeka, kojoj je donirana oprema za proizvodnju sira u okviru pomenutog projekta. O iskustvima u otvaranju radionice, njenom radu, o poteškoćama sa kojima su se susretali profesori zajedno sa učenicima u ovoj školi, ali i o pozitivnim rezultatima govorio je direktor ove škole Edi Haneš. Direktor Haneš je pozvao sve zainteresovane proizvođače mlijeka sa područja opštine Derventa da posjete radionicu i da se na licu mjesta upoznaju sa samim procesom proizvodnje kao i da tokom novembra pohađaju besplatnu obuku u ovoj radionici. Radionica je namijenjena učenicima Poljoprivredne škole i studentima Tehnološkog fakulteta za obavljanje praktične nastave u oblasti prerade mlijeka. Tehnološki fakultet će svim zainteresovanim proizvođačima mlijeka pružiti i stručnu pomoć u oblasti brendiranja proizvoda i marketinga,zatim u poslovima upravljanja farmom,u oblasti organizovanja proizvođača i razvoja tržišta domaćih proizvoda,u razvoju novih receptura za mliječene proizvode.

Cilj projekta je da se poveća zaposlenost, pogotovo u ruralnim područjima, da  se domaći proizvođači upoznaju  i usvoje međunarodne standarde u proizvodnji proizvoda od mlijeka, da se upoznaju sa zahtjevima evropskog potrošača i da rade na prepoznavanju tržišnih problema što bi trebalo da  doprinese poboljšanju konkurentnosti na tržištu u sektoru mljekarstva.

Izvor: derventa.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.