Podizanje PDV praga na 100.000 KM spasilo bi male preduzetnike

Parlament u Republici srpskoj podržaće inicijative usmjerene ka vlastima na nivou BiH da prag za ulazak u PDV sistem za preduzetničke i zanatske radnje sa trenutnih 50.000 KM bude podignut na 100.000 ili više, s ciljem njihovog opstanka.

Istakao je to predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić dodavši da je ta osnovica u Srbiji 75.000 eura i da bi njeno podizanje u BiH sigurno pomoglo i spaslo od gašenja male preduzetničke i zanatske radnje koje su dio velike porodice u privredi Srpske.

– Ne smijemo ih zanemariti i oni ne smiju biti ostavljeni jer stvaraju veliku dobit za Srpsku – rekao je Stevandić juče na prvoj Međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva Srpske koja je održana u Laktašima.

Prema Zakonu o PDV-u BiH, preduzeća koja ostvaruju promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou dužna su da se registruju u sistem PDV-a. Zanatlije kažu da je taj iznos bio razumljiv kada je usvajan zakon, ali danas je to mali godišnji promet čak i za male radnje.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić rekao je za Glas Srpske da bi podizanje praga PDV-a sačuvalo mnoge radnje od katanca.

Inflacija je uradila svoje, osnovica od 100.000 maraka je realna. Od toga bi najviše koristi imali frizeri, tesari, moleri, keramičari – rekao je Bratić.

On je rekao da sat otkucava te da je takva mjera hitno potrebna da se spase zanatstvo.

Vrijeme prolazi, ne možemo čekati dovijeka. Ljudi odlaze i zatvaraju radnje. Ako se to ne poveća, trećini radnji prijeti zatvaranje – rekao je Bratić.

Ekonomista Zoran Pavlović kazao je za Glas Srpske da zbog inflacije mnogi koji su se uklapali u 50.000 KM više to neće moći.

– Mali preduzetnici, zanatlije doći će u situaciju da će sa trenutnim cijenama lako preći cenzus, odnosno 50.000 KM, te će morati ući u sistem PDV-a, što osim poskupljenja njihovih usluga podrazumijeva i velike administrativne, birokratske, knjigovodstvene procedure – rekao je Pavlović.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je na Prvoj međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva da je veoma važno da resorno ministarstvo učini sve što može kada je riječ o podsticajima i zajedno sa privrednicima radi na stvaranju što boljeg poslovnog ambijenta kroz izmjenu određenih zakonskih rješenja.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.