PEĆINA RASTUŠA: ARHEOLOŠKI “ELDORADO” KOD TESLIĆA

Neopisive skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, salivi, bigrene kade i pećinski hlijeroglifi smjenjuju sa fragmentima pećinskih stubova, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja, osnovne su karakteristike Rastuške pećine nadomak Teslića.

Ovaj speleološki objekat je 2012. istraživao viši predavač Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Kembridžu Preston Tor Mirakl i vidjevši bogatstvo ovog spomenika prirode izjavio da lokalitet pećine Rastuša kod Teslića predstavlja arheološki “Eldorado”, jer je veoma bogat artefaktima iz ledenog doba kao i iz perioda boravka neandertalca.

Mirakl je na naučnoj tribini „Ljudi i okolina ledenog doba u Republici Srpskoj“ u Banjaluci rekao da se pored tragova boravka neandertalca, pronađeni brojni ostaci pećinskih životinja, među kojima su pećinski medvjedi, jeleni i lavovi.

Atraktivnost i unikatnost pećinskog nakita, bogato arheološko, paleontološko i biospeleološko nalazište osnovne su karakteristike ovog spomenika prirode i prirodnog dobra od nacionalnog značaja.

“Rastuške pećine“ su kompleks od 6 uzajamno povezanih pećina , tako da predstavljaju enklavu karsta, sa svim karakteristikama kraškog terena: pećinama, ponornicama, vrtačama i stijenskim masivima.

Pećine predstavljaju najveći speleološki objekat na području Republike Srpske.  Skoro na cijeloj dužini bogate su nakitom: strop i zidovi su pokriveni sigastim tvorevinama i raznolikim kalcitnim naslagama u kombinaciji sa otopinama minerala, među kojima se naročito ističu tkz. “Tigrova koža“.

U Evropi postoje samo tri pećine sa tigrastim šarama na nakitu. Jedna se nalazi kod Pariza, druga u blizini Vićence, a treća u  selu Rastuša kod Teslića.

Više fotografija na SeeSrpska.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.