Ozren: Povratničke muke Srba u selu Tumare u opštini Lukavac (VIDEO)

Danas se navršava mjesec dana od kako je u povratničkom srpskom selu Tumare, u opštini Lukavac, nestala 89-godišnja starica Јovanka Đurić. Mještani su i dalje u strahu, razmišljaju o iseljavanju, ali ne samo zbog pogoršane bezbjednosne situacije već i zbog loših uslova života.

Mjesec dana je prošlo, a starici Јovanki Đurić iz sela Tumare ni traga. Istraga se nastavlja, poručuju iz policije, ali kćerka gubi nadu.

– Samo da je nađem, kažem, samo da nađem kosti, jer sumnjam da je živa – naglašava Gordana Babić,  kćerka nestale starice.

Mještani Tumara Đurđija Bjeljarević i Anđelko Petrović, kažu da ih je danas strah živjeti u selu.

– Narod je u strahu jer su četiri porodice već otišle odavde, ako se ne vrati neka bezbjednost, sloboda, otiće i ovo malo – priča Anđelko.

I nije da ne razmišljaju o tome. Kažu, nismo ničiji, ostavljeni sami sebi. Nemaju ambulantu, školu, autobusku liniju, infrastruktura je na čekanju.

– U mojoj mjesnoj zajednici nije urađena ni rekonstrukcija niskonaponske mreže, jedina smo mjesna zajednica  koja nema rasvjetu – kaže Ratko Nikić iz Mjesne zajednice Brijesnica Donja.

Nadležni u gradu Lukavac kažu da pomažu koliko im budžet dozvoljava, ali sami ne mogu.

– Ako neko očekuje od lokalne zajednice da podigne sedam – osam sela razrušenih u ratu, da ima socijalne programe za veliki broj porodica, to je jako teško bilo kojoj lokalnoj zajednici – kaže Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

U Brijesnicu Donju vratilo se pedesetak porodica, u Tumare stotinjak ljudi. Mnogi su bez ikakvih primanja. Miškovići takođe. Pripremaju drva za zimu, a kako će bez ljetine, koja je izdala, ni sami ne znaju.

– Posijali smo pasulj, obrali za dan i sklonili, skuvali i pojeli – prepričava Mladen Mišković iz Tumara.

Pravo na povrat imovine svi su ostvarili, ali još ima slučajeva da njihovu imovinu koriste drugi. Potpisali su peticiju da se lovačke aktivnosti ne obavljaju u blizini kuća, ali niko ne haje. Dešava se kažu, da u selo dovedu pse lutalice koji im napadaju ovce i opet niko ništa. Spisak nevolja je, kažu, i duži, a oni traže rješenja za barem jednu, prenosi RTRS.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.