Ovako vam telo poručuje da ste pod stresom

Stres je, nažalost, sastavni deo života, ali ukoliko je često prisutan, može da vam ugrozi zdravlje. Evo kako vam telo poručuje da ste pod stresom i šta možete da uradite tim povodom.

Promene na koži

Stres može da uzrokuje kožne probleme ili da ih pogorša, ako ih već imate. Hormon stresa, kortizol, utiče na oslobađanje zapaljenskih jedinjenja u ćelijama kože, doprinoseći pojavi psorijaze, ekcema, alopecije, akni…

Ukoliko imate taj problem, pokušajte da spavate malo više jer ćete na taj način sniziti nivo kortizola. Takođe, pokušajte da unosite manje slatkiša kako biste smanjili zapaljenje kože.

Loš imunitet

Kortizol potiskuje imune ćelije, smanjuje njihoviu sposobnost da se bore protiv „napadača“, odnosno bakterija i virusa. Konstantna izloženost stresu može čak da bude uzrok autoimunih bolesti, koje podrazumevaju da imuni sistem počinje da napada svoje zdrave ćelije.

U tom slučaju, najbolje je da poradite na svojim navikama kako biste ojačali imunitet. Ako pušite, prestanite, alkohol pijte umereno, hranite se zdravo, unosite dosta voća i povrća.

Loše varenje

Mozak je povezan sa sistemom organa za varenje, tako da se stres odražava i na varenje. Stres je inače jedan od najčešćih uzročnika sindroma iritabilnog creva, a može da utiče na količinu dobrih bakterija u organizmu.

Da biste rešili ili barem ublažili taj problem, unosite više namirnica poput sira, jogurta, koje sadrže dobre bakterije važne za naš organizam.

Anksioznost i depresija

Veoma stresni periodu mogu da budu okidač za napade panike i loše raspoloženje. Hronični stres utiče na pamćenje i koncentraciju, a problemi sa tim takođe mogu da dovedu do toga da počnemo da paničimo.

Ukoliko je reč o teškoj depresiji, svakako je najbolje da potražite stručnu pomoć. Ako imate manjih problema sa lošim raspoloženje i anksioznošću, pokušajte da ih rešite vežbanje. Tokom fizičke aktivnosti proizvodi se endorfin, hemikalija u mozgu koja je prirodni „lek protiv bolova“.

Nesanica

Uprkos tome što se tokom dana osećaju umorno, ljudi koji su dugotrajno izloženi stresu imaju problem da zaspe. Ta situacija je „začarani krug“ jer, zbog stresa loše spavate, a sa druge strane se nenaspavani teže nosite sa stresnim situacijama.

Da biste se izborili sa ovim problemom, držite se rutine uveče – radite nešto što vas opušta pre nego što legnete u krevet, kako biste lakše zaspali. Ne unosite kofein uveče i ne jedite začinjenu hranu uveče.

Manja želja za seksom

Kada se u telu proizvede više kortizola, hormona stresa, smanjuje se proizvodnja seks hormona estrogena, progesterona i testosterona. To može loše da utiče ne samo na manjak želje za seksom, već i na plodnost.

Ukoliko imate ovaj problem, pokušajte da ga rešite tako što ćete se hraniti zdravo, vežbati i spavati redovno. Takođe, može da vam pomogne ako sa partnerom razgovarate otvoreno o problemu, da ne biste bili pod pritiskom.

Izvor: mondo.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.