Oproštajni selfie iz Gračanice: Masovni otkazi u Belamionixu!

Redakciji portala Crna-Hronika javila se grupa, sad već bivših radnica trgovačkog centra Belamionix koji tvrde kako su dobili kolektivni otkaz, odnosno sporazum o prestansku ugovora o radu.

Radili su po 5,6 godina za platu od 780KM a sad su završili na ulici.

Našoj redakciji javili su se Armin Didić, Ismeta Karić, Mehmed Okanović, Mevlida Brguljak, Medina Brguljak, Arnela Dizdarević, Benjamin Avdić, Fahra Dizdarević, Hafiza Bajrić
Arijana Subašić , Aldin Huskanović koji su ostali bez posla. Svi radnici radili su u Belamionix ugostiteljskom objektu.

Svi radnici firme su saglasni na tome i svi takvi koji radimo i koji su čak i duze u firmi “TC Belamionix Gračanica”, smo dobili otkaz. Prvo dali su nam sporazumne ugovore, nismo godišnji ni koristili, žena koja je radila kao higijeničar dobila je otkaz isto. Radila je godinu i 4 mjeseca SAMA, a ogroman je objekat je čistila.

Ona je radila i u kuhinji, i u šanku, i letila na svaki posao. Fadil koji je tu glavni u firmi, dao je radnicima te sporazumne ugovore, gdje nemaju svoja prava, gdje su otjerali radnice kuhinje, radnice iz šanka, moje kolege konobare, žene sa marketa, dakle iz firme su otišli svi radnici, jer su dobili otkaz.

Rekli su nam da nemamo pravo se više vratiti na posao. Postavili su običnog kuhara za šefa, restorana, po restoranu i stolovima escajg samo bace, ne peru ga a u kuhinji su našli miša, mrave su istresali iz lepinja, neka narod zna gdje ide na večeru.

Da ih je sram i stid, deru se na radnike, jadne radnike ismijavaju, u reonu rade 2 konobara i djeca ne jedu, nema pauze nikako, jedeš kad stigneš ako stigneš.

Plata 780KM s tim da radiš u restoranu gdje plaćas sebi obrok, prevoz, razmisljaš kako ćeš sastaviti kraj s krajem.  I tako vam je to moj narode, objaviš sliku sa radnim kolegom ako ga ne vole daju ti otkaz. Još traže da im se roba namiruje, od čega da ti konobar namiri, od čega svaki dan da ti kafe namiri???  Od 780KM plate, minus od 600M hoćeš da ti namiri.

Stara ekipa je otišla što je valjala, a direktor isti će na sud. Jer nas ne cijene i radnike tretiraju kao robove i sporazumne ugovore nam dali da rade s nama šta hoće i da nemamo prava svoja poslije toga.” – izjavili su ogorčeni radnici za portal Crna-Hronika

Za kraj, uspjeli su “besplatno” da se uslikaju. Ovo je oproštajni selfie.

izvor: crna-hronika.info

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.