Obrazloženje: Najniža primanja radniku bi trebalo isplaćivati 826 KM, a ne 650 KM?

Najniže primanje za radnika zaposlenog u Republici Srpskoj ne iznosi 650 KM, nego minimalno mora iznositi 826 KM (za 22 radna dana u mjesecu, bez minulog rada, tj. radnika do jedne godine radnog staža, uz uslov da poslodavac nema organizovanu ishranu radnika).

Obrazloženje

Na osnovu drugih propisa i Odluke Vlade RS iz 2016. te njene izmjene 2022. godine radnik mora minimalno primati:

  1. Zagarantovana (minimalna) plata – 650 KM.
  2. Uvećanja po osnovu minulog rada od 0,3% za svaku navršenu godinu staža.
  3. Troškove jednog toplog obroka za vrijeme jednog radnog dana, kao i u slučaju obavljanja prekovremenog rada dužeg od tri časa dnevno u visini od 0,85% prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan radnika, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana radnika (Topli obrok se računa kada se prosječna bruto plata u 2021. koja je 1.546 KM množi sa 0,85%, što daje bruto iznos za svaki radni dan od 13,141 KM ili neto iznos od oko 8 KM po danu.).
  4. Uvećanja po osnovu rada noću (30%), prekovremenog rada (25%), rad za dane državnog praznika (40%) i drugo.
  5. Dnevnicu za službeno putovanje, naknadu troškova prevoza dolaska na posao i povratka sa posla, naknada za povećane troškove boravka za vrijeme rada na terenu, otpremninu prilikom odlaska radnika u penziju, naknadu troškova za korišćenje sopstvenog automobila kod obavljanja službenog posla, pomoć za smrt radnika i člana porodice, teške invalidnosti i dugotrajne bolesti radnika i drugo.

Na osnovu navedenog, zaključujemo da bi svaki poslodavac morao radniku da isplaćuje bar minimalnu platu od 650 KM uz minuli rad od 0,3% na osnovnu platu i topli obrok od 176 KM (za 22 radna dana u mjesecu) i minuli rad.

Reklame, knjigovodestvo, Marketing Doboj - GraniceDoboja,info
https://granicedoboja.info/marketing/

Kada sve to saberemo, vraćamo se na početak teksta i zaključujemo da svaki radnik do godine staža u Republici Srpskoj, ne bi smio imati manju neto platu od 650 KM + 176 KM = 826 KM, za 22 radna dana u mjesecu (818 KM za 21 radni dan u mjesecu ili 834 KM za 23 radna dana u mjesecu), uz uslov da poslodavac nema organizovanu ishranu radnika. Kada se na ovaj iznos doda minuli rad, primanja moraju biti veća.

NAŽALOST, ovo je Odluka iz 2016. godine, sa izmjenom iz 2022. godine, koju u praksi ne poštuju ni sve državne institucije i državna preduzeća, jer još uvijek postoje radnici (čistačice 680 KM, portiri 680 KM,…) koji imaju platu oko 650 KM, tj. bez zagarantovanog iznosa koji pokriva topli obrok. U privatnom sektoru, ova Odluka se još manje primjenjuje.

Priprema teksta: Računovodstvena agencija KONTODO Doboj

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.