Objavljeni lični finansijski izvještaji sudija i tužilaca u BiH: Voze krševe i žive u najjeftinijim stanovima

SARAJEVO – Godišnji prihodi sudija i tužilaca zaposlenih u Sudu i Tužilaštvu BiH tokom 2020. kretali su se od 65.000, pa do čak 85.000 maraka, u zavisnosti od godina staža, raznih dodataka, naknada za prevoz i odvojeni život, ugovora o djelu, te članstva u komisijama za polaganje ispita.

U prevodu, to znači da su pojedine sudije i tužioci imali mjesečne prihode i do 7.000 maraka, a što predstavlja skoro osam prosječnih plata u BiH. Vidljivo je ovo iz podataka, prvi put javno objavljenih, o platama i imovini zaposlenih u pravosudnim institucijama BiH. Naime, na poziv Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, upućenog sudijama i tužiocima da dobrovoljno daju saglasnost za objavu godišnjih ličnih finansijskih izvještaja, veći broj nosilaca pravosudnih funkcija, njih ukupno 189, pozitivno je odgovorilo, te dalo saglasnost da se njihovi podaci javno objelodane na sajtu VSTS-a.

Iz VSTS-a je obrazloženo da je ovaj poziv poslat radi jačanja ličnog i profesionalnog integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanja ukupnog povjerenja javnosti u pravosuđe BiH. Tako građani sada javno mogu vidjeti godišnji iznos plate sudije ili tužioca, imovinu koju posjeduju, kreditno zaduženje i slično. U ličnom finansijskom izvještaju se, između ostalog, navode aktivnosti koje su nosioci pravosudnih funkcija obavili izvan dužnosti sudije, odnosno tužioca, uključujući i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti.

Analizirajući objavljene podatke, samo za sudije Suda BiH i tužioce Tužilaštva BiH, i pretpostavljajući da su dostavljeni podaci tačni, moglo bi se zaključiti da većina njih vozi polovne automobile, pa čak i, uslovno rečeno, “krševe”, što samo po sebi, s obzirom na visinu primanja i položaj, bode oči. Većina “analiziranih” sudija i tužilaca navela je da se trenutna vrijednost njihovih četvorotočkaša kreće od 10 do 30 hiljada maraka. Primjera radi, jedna polovna “škoda” ili “audi” star petnaestak godina upravo toliko koštaju.

Ono što, takođe, bode oči jeste dio u kom su prikazane vrijednosti nepokretne imovine, stanova, kuća i vikendica. Tako je jedan dio sudija i tužilaca naveo da ima vikendice u BiH koje vrijede samo dvadesetak hiljada maraka, a stanove uglavnom od 50 do 120 hiljada maraka. Jednostavno, rijetki su oni, a mogu se nabrojati na prste jedne ruke, koji su prikazali da imaju neku nekretninu vrijednu više od 200 ili 250 hiljada maraka. Takođe, ispalo je da niko od njih nema neku “nekretninicu” u inostranstvu.

I možda ništa ne bi bilo čudno da se dobar dio tih spomenutih i “prijavljenih” nekretnina ne nalazi u Sarajevu i drugim većim gradskim centrima. Uzimajući u obzir njihovu kvadraturu, ispada da, recimo, jedan kvadratni metar stana u Sarajevu, bar prema pomenutim imovinskim kartonima sudija i tužilaca, vrijedi tek od 1.100 do 1.400 maraka, a što je daleko od trenutne tržišne cijene kvadrata čak i polovnih stanova u ovom gradu.

Bankarski računi

Podaci objavljeni na sajtu VSTS-a BiH sadrže i informacije o bračnom drugu i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu. Ono što nedostaje jesu gotovinska sredstva koja posjeduju u bankama, a što bi vjerovatno bilo i najinteresantnije.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.